ORGULJAŠ UMBERTO KOSTANIĆ NAKON NASTUPA U CRKVI SV. MARKA ‘Uvijek je predivan osjećaj nastupiti kući’

ORGULJAŠ UMBERTO KOSTANIĆ NAKON NASTUPA U CRKVI SV. MARKA ‘Uvijek je predivan osjećaj nastupiti kući’
Mladi makarski glazbenik Umberto Kostanić, a koji je akademsku naobrazbu orguljaša stekao u Njemačkoj, i dalje se usavršava, uvijek se raduje nastupu u rodnom gradu. Publika, pak, s nestrpljenjem čeka njegov novi glazbeni doživljaj. Tako je bilo i na blagdan Velike Gospe u katedrali sv. Marka na koncertu satkanom od djela kasne renesanse i baroka, Umbertu najdražih. D. Buxtehude, N. De Grigny, J. P. Sweelinck,J. S. Bach su skladatelji koji mladog glazbenika očaravaju, a što se moglo osjetiti i tijekom virtuoznog nastupa.

Makarani su uistinu ponosni na Umberta, jer je riječ o 25-godišnjem nadarenom i vrlo marljivom glazbeniku. Završio je Osnovnu i Srednju glazbenu školu u Makarskoj. Školovanje nastavlja kao orguljaš i teoretičar (prof. Erma Sotirova). U srpnju 2012. izabran je za sudjelovanje na prestižnoj ljetnoj orguljaškoj akademiji u Haarlemu (Young talents class). Iste godine upisuje studij orgulja na glazbenoj akademiji u Münchenu (prof. Harald Feller). Osnovne studije završava „cum laude“ u lipnju 2016. Trenutačno studira orgulje (prof. Bernhard Haas), čembalo (prof. Christine Schornsheim) i crkvenu glazbu na minhenskoj akademiji. Aktivno je sudjelovao na mnogim majstorskim tečajevima kod renomiranih orguljaša, kao što su: Hans Fagius, Olivier Latry, Daniel Roth, Louis Robilliard, Jacques van Oortmerssen, Joos van der Kooy, Aude Heurtematte, Andres Cea Galan i mnogi drugi. Nastupao je diljem Europe, ponajviše na orguljaškim festivalima, uvijek s posebnom pažnjom prema ranoj glazbi (posebice španjolska renesansa te španjolski i francuski barok). Ranu glazbu njeguje ne samo kao solist, već i kao voditelj i član vokalnih i komornih ansambla.

- Uvijek je predivan osjećaj nastupiti kući, a činim to kad god mogu – kaže Umberto, koji uz studij u Njemačkoj radi kao koorepetitor i zborovođa.

 

J.Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh