MASLINARSTVO- Berba ponegdje već 1. listopada –urod je osrednji

MASLINARSTVO- Berba ponegdje već 1. listopada –urod je osrednji
Turističku sezonu kakva je bila unatoč lijepom vremenu već ispraćamo, a kako ona odmiče ovdašnji se stanovnici već okreću priči o urodu maslina i predstojećoj berbi. Obilaze se maslinici, zagleda kako je rodilo, je li plod oštećen, sušili se, kako dozrijeva, kada bi trebala berba?

- Masline su na ovim prostorima osrednje rodile. Nije to ni prošlogodišnji urod, ali nije tako ni loš. Uglavnom, gdje je prošle godine maslina rodila, ove godine nije prevelik rod, osobito ako masline nisu dobile dovoljno njege. Ima uređenih maslinika gdje je rodilo i prošle, i ove godine – kazao nam je poljoprivredni savjetnik Bernard Bokšić. Činjenica je da je ove godine bilo manje oborina. Ipak bilo je i vlažnih dana pa se ponegdje razvila i mušica. Od maslinika do maslinika razlikuje se rodnost kao i dozrijevanje maslina.

Neki će tako i u našim krajevima poput Istre u berbu već 1. listopada kako bi spasili plod od opadanja i sušenja. Drugi se pak čvrsto drže tradicije pa u berbu kreću tek 1. studenoga, a većina maslinara ipak polovinom listopada.

J.Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh