PIVANJE JE MOJA RAZONODA – Radionicom hrvatske tradicijske glazbe počeo Metno

PIVANJE JE MOJA RAZONODA – Radionicom hrvatske tradicijske glazbe počeo Metno
“…Pivanje je moja razonoda!“ – radionicom hrvatske vokalne tradicijske glazbe, s naglaskom na dinarsko i jadransko područje, a koju je vodio dr. sc.  Joško Čaleta s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, počeo je ovogodišnji Međunarodni etno festival Metno.

Vokalna radionica tradicijskog pjevanja upoznala je polaznike s glazbenim primjerima koji svojim glazbeno stilskim karakteristikama pripadaju dinarskom i jadranskom području. Hrvatska vokalna tradicijska kultura integralna je i važna sastavnica hrvatske tradicijske kulture. Karakterizira je raznolikost vokalnih stilova u različitim hrvatskim regijama, različitim etnografskim zonama. Radionica tradicijske vokalne glazbe fokusirana je bila na vokalne glazbene tradicije dinarskog i jadranskog etnografskog areala koje se isprepleću upravo na makarskom području. Isto tako, s nekoliko karakterističnih primjera dr. Čaleta je ukazao na tipična pjevanja središnje Hrvatske, područja na kojem se direktno isprepleću dinarski, alpski i panonski utjecaji tvoreći pri tome niz zanimljivih glazbenih stilova i žanrova poput rozganje, glasnice, po junačku, po devojačku…).

Kako je istaknuto, područje dinarskog etnografskog areala pokriva brdske regije Zadarske županije; stil tijesnih intervala, netemperirano pjevanje, pjevanje pod bas neki su od termina koji se koriste pri opisu glazbenih karakteristika pjevanja navedenih područja. Ono što posebno karakterizira pjevanje dinarskog areala je specifična tehnika potresanja glasa relevantna pjevanju na otvorenom prostoru, kontekstu u kojem se je obično ovo pjevanje izvodilo. Ojkanje je u stručnim krugovima uvriježen naziv za taj najstariji sloj arhaičnih, tradicijskih pjevanja. Ovu vrstu pjevanja, koju danas u većini krajeva nazivaju starovinskim, starinskim pjevanjem, izvodi pojedinac solo ili mnogo češće pojedinac uz pratnju drugoga glasa koji u momentu potresanja leži na duljem pratećem tonu. Važnost ovog pjevanja prepoznalo je Ministarstvo kulture RH koje ju je upisom u Registar kulturnih dobara RH istaknulo kao nematerijalnu baštinu vrijednu javnoga promoviranja i poticanja lokalne kreativnosti i različitosti, posebno zbog svoje specifičnosti na području Dinarskog areala.

 

 

J.M./IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh