KIŠA NATOPILA MASLINIKE – Radman prije padavina od 12 do 23 posto

KIŠA NATOPILA MASLINIKE – Radman prije padavina od 12 do 23 posto
- Prije ovih obilnih padavina mjeren je radman ploda masline i iznosio je 12 do 13 % kod „oblice“, dok je kod „lastovke „ 23 % i u levantinke 14 posto – kazao nam je Bernard Bokšić, poljoprivredni savjetnik. Pojašnjava kako kiša neće pridonijeti većoj količini ulja u plodu. I dalje će količina ulja ostati ista samo će se udvostručiti težina ploda pa će ispasti da je manje ulja u plodovima nakon kiše. Oborine koje su sada u našim krajevima dobro će doći za rast samih maslina i njihovu vegetaciju.

Inače, masline su u Makarskom primorju rodile osrednje. Tamo gdje je prošle godine rodilo, a ove izostala njega maslina nema ni uroda. Na sreću ima maslinika uređenih gdje je zabilježen dobar urod i prošle i ove godine. Različito je i urod i dozrijevanje od maslinika do maslinika. S obzirom na sve stručnjaci preporučaju raniji početak berbe.

Vjerojatno neće biti gužvi s obzirom na osrednji urod, no ipak na vrijeme se predbilježite za termin prerade. Ako želite u blizini na preradu, preostaju vam Podgora i Igrane te Gradac.

Uljara u Podgori počinje  s preradom već 10. listopada što potvrđuje da će berba krenuti vrlo rano kao u Istri, početkom listopada.

Dodajmo da ove godine neće raditi makarske uljare – Olma i Olikom.

 

J.Glučina/arhiva MP

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh