U IŠČEKIVANJU URBANIZMA – Šetnjom, okruglim stolom i izložbom udruge upozorile da se šteta u prostoru ne može ispraviti ali može zaustaviti

U IŠČEKIVANJU URBANIZMA – Šetnjom, okruglim stolom i izložbom udruge upozorile da se šteta u prostoru ne može ispraviti ali može zaustaviti
U cilju razvijanja svijesti građana o važnosti urbanih politika, prostornog planiranja i održivosti građenog okoliša arhitekti i urbanisti iz neformalne inicijative GradOdrasta s partnerima Udrugom za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja “Kačić”, Društvom arhitekata Šibenik – sekcija Soba i Društvom arhitekata Split organizirali su jednodnevnu turneju na temu ‘U iščekivanju urbanizma’.

Kako je istaknuto gradovi na Jadranu pod posebnim su pritiskom investicijskog urbanizma i deregulacija zbog razvoja turizma i rasta cijena zemljišta i nekretnina u obalnom pojasu. Posljedica je kriza stambenog prostora, devastacija obale i politička korupcija u jedinicama lokalne samouprave koje istiskuju građane i njihovo pravo na sudjelovanje u donošenju odluka o prostoru. Cilj turneje je bio povezati aktere koji se bave navedenim problemima u svojim lokalnim sredinama kao i aktivacija novih pojedinaca, sugrađana i inicijativa kako bi se povezali i strukturirali svoja znanja i iskustva u zagovaranju pravednijih i održivijih prostornih politika.

Turneja je počela šetnjom vođenom lokalcima kroz one dijelove grada na kojima su simptomi devastacije prostora najočitiji, od Požara, Velikog Brda do Osejave. Degradacija prostora je takva, rečeno je, da se ne zna što je grad, selo ili turističko naselje. Zaključak je da se šteta ne može ispraviti ali se može zaustaviti. Nažalost, takva gradnja nije prilagođena potrebama čovjeka, sve je postalo samo beton.

Na okruglom stolu pod nazivom “deGRADacija” sudjelovali su Daša Gazde iz Društva arhitekata Split, Petra Radić i Petra Jerković iz Udruge Kačić, Miljenko Franić, arhitekt iz Makarske, uz moderaciju Jere Kuzmanić iz Udruge GradOdrasta. Moglo se čuti da sve što se radi je po zakonu i mogućnošću njegova tumačenja na drugačiji način. Stoga je potrebno mijenjati zakon kako bi se uklonile nedorečenosti i tzv. siva zona.

Turneja ‘U iščekivanju urbanizma’ završila je izložbom ‘Radikalna kartografija’ kojoj je domaćin bila Udruga Rockatansky.

Naime, radeći na Karti katastrofe 2019. godine GradOdrasta otkrio je da je radikalna kartografija alat za otkrivanje nepoznatih i nezamislivih slojeva društveno-prirodnih konflikata, posebno njihovih neopipljivih dijelova. Kartografija je alat za stvaranje prostora, argumenata i koalicija. Selekcija karata iz cijelog svijeta na kojima su aktivisti, mapirajući prostorne fenomene stvarali nove političke alate i alijanse.

Turneja se provodi kroz platformu Clubture. Turneja se financira u financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreb – gradski ured za kulturu, Zaklade “Kultura nova” i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz projekt Centri znanja.

 

J.M./IvoR

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh