NAPOLEONOV SPOMENIK VRAĆEN NAKON DVA MJESECA OD DEMONTAŽE – Novi sjaj 202 godine starog obeliska

NAPOLEONOV SPOMENIK VRAĆEN NAKON DVA MJESECA OD DEMONTAŽE – Novi sjaj 202 godine starog obeliska
Točno prije dva mjeseca, 8. listopada, Napoleonov spomenik demontiran je i odvezen na restauraciju, a danas je počelo njegovo vraćanje na istu lokaciju, ali drugo mjesto, uz magistralu u zapadnom dijelu Makarske.

Spomenik je sada nešto južnije, a premještanje je bilo neophodno jer je Grad Makarska realizirao projekt ‘Sanacija opasnog mjesta na D-8′, i ujedno uredio autobusno stajalište koje je nedostajalo u ovom dijelu grada.

Napoleonov spomenik restaurirao je Mislav Rebić. Radove ponovne montaže vrši firma Fungor. Od Ivana Žužula doznajemo da ih kiša onemogućava izvršiti sve zahtjeve planirane radove. Za sada je postavljen temelj i centralni dio Napoleonova spomenika, a slijedi montaža piramide i kugle čim vremenski uvjeti dopuste.

- Riječ je o izuzetno važnom projektu za koji je Grad Makarska osigurao dva milijuna kuna. Uređenjem smo dobili novo i sigurno prometno rješenje. Izgrađeno je ugibalište, osiguran pješački tok, uređen parkić i pothodnik. Osim toga, Napeoleonov spomenik sada je bolje turistički i kulturološki valoriziran, jer, riječ je o spomeniku podignutom u Makarskoj 1808. godine – ističe zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ.

 

J. Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh