NAJBOLJI NOGOMETAŠ U POVIJESTI ZMAJA – Alenu Bokšiću uz podsjećanje na trofeje sretan rođendan

NAJBOLJI NOGOMETAŠ U POVIJESTI ZMAJA – Alenu Bokšiću uz podsjećanje na trofeje sretan rođendan
Alen Bokšić najbolji nogometaš u povijesti makarskog Zmaja slavi 51. rođendan. Prve nogometne korake napravio je stogodišnjem Zmaju, a još kao junior prešao je u Hajduk. Već sa 17 godina dobio je priliku zaigrati za prvu momčad splitskih bijelih. Bilo je to na utakmici protiv Crvene zvezde, a trener Hajduka bio je Marin Kovačić. Mnogobrojni navijači Hajduka najviše pamte njegov pogodak u finalu kupa 1991. godine kada je Hajduk slavio u Beogradu protiv Crvene zvijezde sa 0:1 i tako osvojio zadnji trofej u bivšoj državi.
Kako Alen zna reći da se neke stvari u životu dešavaju slučajno, tako se dogodilo da su na toj utakmici predstavnici Marseilla došli gledati Zvezdu, a usput su vidjeli njega. Već u prvoj sezoni igrajući za Marseille bio je najbolji strijelac francuske lige, a te je sezone osvojio i Ligu prvaka kada su Francuzi u finalu bili bolji od Milana. Potom je prešao u talijanski Lazio, a nakon toga u torinski Juventus. Karijeru je završio u engleskom Middlesbrougu. S Lazijom i Juventusom je osvajao talijansko prvenstvo, a dobio je i nekoliko individualnih priznanja. U Francuskoj je 1993. bio proglašen najboljim stranim igračem, a u poretku za Zlatnu loptu bio je na četvrtom mjestu iza sjajnih igrača: Baggija, Bergkama i Cantone. Za reprezentaciju Hrvatske Bokšić je debitirao 1993. godine u prijateljskoj utakmici protiv Ukrajine, a zbog ozljede nije igrao na Svjetskom prvenstvu 1996. u Francuskoj. Za Hrvatsku je odigrao 40 utakmica i pritom postigao 10 pogodaka.
Za Bokšića se veže jedan zanimljiva anegdota kada je jednom prilikom kazao da je igrao za Hajduk i neke manje klubove. Nakon završetka igračke karijere kratko je 2007. bio dopredsjednik Hajduka. Za vrijeme izborničkog mandata Igora Štimca bio je njegov pomoćnik. Po prestanku igranja je rekao: – Ja sam osvojio dosta trofeja, između ostalog Ligu prvaka i Interkontinetalni kup, ali ni jedan mi nije bio važan kao prvi s Hajdukom. Ozbiljnu karijeru počeo sam u njemu, a prvi i jedini trofej s bijelima bio je Kup 1991. godine, i on tako zauzima posebno mjesto u mojim uspomenama. Na koncu, što Alenu nakon ovakve velike karijere reći osim sretan rođendan.

Jakov Kovačević/arhiva MP

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh