PREDSTAVNICI GRADA NA SASTANKU S MINISTROM VILIJEM BEROŠOM I PREMIJEROM ANDREJOM PLENKOVIĆEM – Grad Makarska dobio potporu za samostalni Dom zdravlja Makarske i Makarskog primorja

PREDSTAVNICI GRADA NA SASTANKU S MINISTROM VILIJEM BEROŠOM I PREMIJEROM ANDREJOM PLENKOVIĆEM – Grad Makarska dobio potporu za samostalni Dom zdravlja Makarske i Makarskog primorja
Delegacija Grada Makarske na čelu s gradonačelnikom Jurom Brkanom se 25. veljače u Zagrebu na temu izdvajanja makarskog Doma zdravlja sastala s ministrom zdravstva Vilijem Berošom i predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem. Grad Makarska dobio je potporu za osnivanje samostalnog Doma zdravlja Makarska kojem bi sukladno važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Županija splitsko-dalmatinska i dalje bila osnivač. O sadržajima i iznosima financiranja budećeg samostalnog Doma zdravlja Makarska, kao i o nadstandardnim uslugama koje bi sufinancirao Grad Makarska trebalo bi se raspravljati na sljedećem radnom sastanku na kojem bi uz predstavnike Grada i Ministarstva bili predstavnici osnivača – Splitsko-dalmatinske županije.

- Osnivač domova zdravlja po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti može biti samo Županija i dok se zakon ne promijeni nema druge varijante nego da idemo na samostalni Dom zdravlja Makarske i Makarskog primorja čiji bi osnivač ostala Splitsko-dalmatinska županija. Za to smo dobili čvrstu potporu i ministra Vilija Beroša i premijera Andreja Plenkovića koji nam je isto rekao prigodom njegovog nedavnog boravka u Makarskoj. Sada je potez na osnivaču s kojim moramo razgovarati o konkretnim zdravstvenim uslugama i financiranju – koji su troškovi postojećih usluga i koji su to zdravstveni sadržaji iznad standarda koje bi Grad Makarska sufinancirao. S obzirom da se radi o uslugama koje ne koriste samo građani grada Makarske, tražit će se financijska potpora Županije kao osnivača, ali i okolnih općina čiji stanovnici će također biti korisnici usluga budućeg samostalnog Doma zdravlja Makarska. Sastanci koje smo održali bili su konstruktivni i mogu reći da je ovo veliki korak naprijed bez obzira što smo svjesni da je realizacija još daleko. Prvi put imamo potporu svih ključnih institucija i nikad nismo bili bliže onome što se već godinama pokušava i za što postoji konsenzus svih političkih stranaka u Makarskoj – osamostaljenju Doma zdravlja s ciljem unapređenja zdravstvene skrbi u gradu Makarskoj i na cijelom Makarskom primorju – rekao nam je gradonačelnik Jure Brkan nakon sastanka u Zagrebu.

Podsjetimo, prvi radni sastanak na temu prihoda i rashoda Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije ispostava Makarska održan je 23. veljače s ravnatelj Markom Rađom u Splitu. Sva prikupljena dokumentacija o prihodima i rashodima Doma zdravlja u Makarskoj bit će prezentirana na sljedećem radnom sastanku na kojem bi se trebalo raspravljati o reguliranju prava i obveza između Županije i Grada Makarske. Nakon sljedećeg sastanaka Grad Makarska i Županija splitsko-dalmatinska zajedničkim će priopćenjem izvijestiti javnost o postignutom dogovoru i detaljima i dinamici procedure osamostaljenja makarske ispostave iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

 

www.makarska.hr

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh