LANTERNINE 22 GODINE – Entuzijasti se okupili ’99. i od tada ustrajno i nesebično pomažu mladima

LANTERNINE 22 GODINE – Entuzijasti se okupili ’99. i od tada ustrajno i nesebično pomažu mladima
Ove, epidemiološke, godine kada je društveni život bio i te kako uskraćen, a potrebe za psihološkom pomoći sve veće, osobito kod mladih Udruga Lanterna u Makarskoj koja je cijelo to vrijeme bila aktivna, pokazala je svoj neizmjeran značaj za ovaj grad. Ove godine obilježavaju 22. rođendan.
A, sve je počelo zahvaljujući entuzijastima iz Makarske koji su se okupili posljednje godine prošloga stoljeća. Nisu imali ni prostora niti sredstava već samo veliku volju da pomognu mladim naraštajima. Sastajali su se u zgradi grada i dogovarali kako rješavati probleme. Njihov motiv, entuzijazam i značaj prepoznale su i gradske vlasti.
Volonterske pozicije zamijenili su tijekom godina radnim mjestima, ali su kontinuirano promovirali volontiranje i uključivali nove volontere u rad udruge. Bez volontera bi rad organizacija civilnog društva bio nemoguć.
-Trenutno imamo 4 zaposlena djelatnika i više od 10 osoba honorarno na ugovoru o djelu. Kroz više od 20 godina djelovanja odradili smo cijeli niz radionica, edukacija, sportskih aktivnosti i aktivnosti osmišljavanja slobodnog vremena. Organizirali smo veliki broj stručnih predavanja. Kontinuirano provodimo pomoć u učenju i nekoliko godina pripremu državne mature iz hrvatskog jezika – ističu u Lanterni.
Uz njihovu 22. obljetnicu prisjećamo se kako su se okupljali na početku potpuno volonterski, grupa entuzijasta gradila je ovu udrugu i nesebično dijelila svoja znanja sa zajednicom, a s vremenom se pojačavala potreba za dodatnim aktivnostima što je uključivalo veći broj angažiranih stručnjaka.
Uz čestitke za 22. rođendan prisjetimo se samo nekih imena s početka među kojima su najaktivniji bili Sanja Puharić, dr. Luce Ivanda, Marica Garmaz, Sonja Burić, Jelenka Medoš, Ivana Visković… Osnovali su Savjetovalište Lanterna 1999. s ciljem promicanja, očuvanja i zaštite mentalnog zdravlja djece, mladih i njihovih obitelji, a na čijem je čelu od samih početaka Sanja Puharić, psihologinja u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića Makarska.

 

Janja Glučina /arhiva MP

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh