LJUBICI LONČAR U SPOMEN – Generacije Makarana učila je prirodu i domaćinstvo, a obitelj i Hrvatska bili su joj ostvareni snovi

LJUBICI LONČAR U SPOMEN – Generacije Makarana učila je prirodu i domaćinstvo, a obitelj i Hrvatska bili su joj ostvareni snovi
Ljubica Lončar, rođ. Milić, posljednji put je usnula 7. travnja, i u 95. godini života na svoj posljednji put otišla kao sretna osoba.

Radila je posao koji je voljela. Generacije makarskih osnovnoškolaca pamtit će je kao nastavnicu prirode i domaćinstva, koja je puno tražila, ali i davala. Učila ih je svemu onome što su humane vrijednosti, kako oblikovati život sačinjen od malih stvari i protkati ih srećom.

Na vlastitom putu, kojemu je jak temelj dao zagvoški kamen i surovo Biokovo, osjetila je kako uspjeti s puno truda, ali i širinom srca. Znati koračati i kada se pada, ali se mora naći snage za dalje.

Ojačalo ju je to u stvaranju svoje sretne obitelji s pok. Josipom (Bepicom), u bogatstvu koja su joj bila djeca Dubravka, Branimir i Domagoj. Bakine i prabakine priče, savjete, dugo će pamtiti unuci i praunuci.

Kao što je bila neumorna supruga, majka, tako se davala i disala kome je god mogla pomoći. Ipak, ravna svetosti bila je njezina ljubav prema Hrvatskoj, a među najsretnijim danima kada je to ime mogla izgovoriti naglas. Neopisiva radost obuzela je u trenutku kada je rođena domovina. Proživljavala je te teške dane obrane Hrvatske i borbe za slobodu zajedno sa svima. Prikupljala pomoć i posjećivala stradale.

Ljepota i snaga hrvatske riječi bila je njezin ostvareni san. Zato, kada je obnovljen Ogranak Matice hrvatske u Makarskoj nije bilo tribine, iako je bila u svojim poznim godinama, a da je znatiželja nije privukla čuti još nešto što će oplemeniti njezinu dušu.

Veliko životno iskustvo, odlučnost i neustrašivost cijenili su članovi makarskog HDZ-a, i s tugom su primili vijest o trajnom odlasku najstarije članice.

Ljubica Lončar bit će ispraćena danas u 13.30 sati na makarskom Gradskom groblju, a vječni san će snivati na mjesnom groblju u Zagvozdu.

 

 

 

 

Jasna Morović

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh