HRVATSKA XCO REPREZENTACIJA – Izbornik Pave Roseto ocijenio kako su unatoč jakoj konkurenciji u Italiji naši biciklisti postigli odlične rezultate, sljedeći vikend utrka je u Austriji

HRVATSKA XCO REPREZENTACIJA – Izbornik Pave Roseto ocijenio kako su unatoč jakoj konkurenciji u Italiji naši biciklisti postigli odlične rezultate, sljedeći vikend utrka je u Austriji
 

 

Prošloga je vikenda hrvatska XCO reprezentacija nastupila na izuzetno jakoj utrci HC kategorije u Nallesu (Italija) u sastavu: Karmen Škiljić -BK Pakoštane(elite), te Fran Bošnjak

- BBK ‘Šišmiši’ Samobor i Ivan Okmažić- BK Makarska (juniori). Utrka je ujedno bila dio UCI juniorske serije, svojevrsnog svjetskog kupa.

Staza je pomalo neočekivano bila izuzetno prašnjava i uglavnom se sastojala od ‘single trailova’ s mnoštvom promjena smjera kretanja. Prolazila je kroz samo središte mjesta, lokalne nasade jabuka u cvatu, dok je glavni dugi uspon i spust bio u šumi.

Takva staza, u kombinaciji s vrlo velikim brojem natjecatelja po kategorijama (180 elite muških, 90 elite žena, 150 juniora, 60 juniorki), stvorila je specifične uvjete u kojima je uglavnom bilo nemoguće preticati, pa je startna pozicija bila važna.

Na startu svih kategorija bili su skoro svi najbolji svjetski vozači, te je utrka bila izuzetno napeta i neizvjesna do kraja.

Najbolji rezultat je opet ostvario Fran, osvojivši 16. mjesto (i 10 novih UCI bodova). Za pobjednikom  Francuzom Boichisom zaostao je 2:53 min, s time da je posljednji krug bio svega 14 sekundi sporiji.

Odličan rezultat napravio je i naš Ivan Okmažić s 44. mjestom, sa zaostatkom 5:57. I on je bio sve bolji prema kraju, kako je na stazi bilo manje gužve.

Njegovo startno mjesto je bilo 53., što je umnogome odlučilo u njegovom konačnom plasmanu.

Koliko im je konkurencija bila jaka, govori podatak da je u jednoj minuti bilo čak do 12 juniora, te se praktički vozilo ‘na kotaču’ cijelu utrku.

Naši su dečki pokazali da se mogu nositi s najboljima u svim uvjetima, te se veselimo sljedećim nastupima.

Karmen je u svojoj prvoj ovogodišnjoj utrci osvojila 77. mjesto (od 86 uvrštenih), s krugom zaostatka.

Karmen i Ivan su koristili Maxxisov model guma-Ikon, koji se pokazao kao izvrstan izbor u ovakvim uvjetima.

 

Sljedeća utrka reprezentacije već je sljedećeg vikenda u Haimingu (Austrija), također UCI juniorska serija.

 

 

J.G.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh