OBILJEŽEN BLAGDAN SV. FLORIJANA, ZAŠTITNIKA VATROGASACA – Makarska se ponosi osnovanom JVP i njezinom sinergijom s DVD-om

 OBILJEŽEN BLAGDAN SV. FLORIJANA, ZAŠTITNIKA VATROGASACA – Makarska se ponosi osnovanom JVP i njezinom sinergijom s DVD-om
 

Blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca kojeg slave kao Dan vatrogastva, makarski vatrogasci svečano su obilježili. Ispred vatrogasnog doma sukladno ovogodišnjim epidemiološkim mjerama postrojio se dio pripadnika DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe Grada Makarske. Zaštitniku u čast položeni su vijenci pred spomenik sv. Florijana i upriličena smotra vatrogasne opreme.

Makarskim vatrogascima njihov Dan čestitao je gradonačelnik Jure Brkan i zahvalio na iznimnoj sinergiji makarskih vatrogasaca iz DVD-a i JVP-a kojom se ponosi. Uručio im je i nove kacige. Upravo sinergija, spremnost i odlučnost u akcijama spašavanja građana i grada od raznih ugroza je ono što su posebno s velikim ponosom – istaknuli i predstavnici Grada i vatrogasaca.

Gradonačelnik Jure Brkan je naglasio kako je posebno ponosan što je u njegovom mandatu osnovana JVP te što između nje i DVD Makarska koje je uvijek bilo na ponos gradu postoji prava sinergija.

Ponosim se što je u mome mandatu osnovana Javna vatrogasna postrojba i kupljena cisterna. Mogla je biti ustrojena i prije, ali nije. Imamo uistinu na ponos izvrsne vatrogasce u dvije postrojbe DVD-u i JVP-u. Oni su složni i spremni zajedno u svim ugrozama štititi grad. Makarski vatrogasci imaju iste uvjete rada. JVP su se u Hrvatskoj odavno osnivale, ali mi smo propustili tu priliku. Onda se dogodio požar 2017. i vidjeli smo tada da moramo osnažiti vatrogastvo u Makarskoj. Za to su bila potrebna financijska sredstva i tada smo odlučno krenuli u osnivanje JVP u suradnji s vatrogascima tadašnjega DVD Makarska. Grad je prihvatio prijedlog i plan vatrogasaca i danas imamo i DVD i JVP s daleko većim proračunom nego prije. JVP Makarska je glavna na cijelom Makarskom primorju. S ponosom i velikom zahvalnošću kao i nadom da će imati što manje posla – gradonačelnik Brkan je makarskim vatrogascima čestitao Dan vatrogastva.

Mario Čović, zamjenik zapovjednika JVP Makarska istaknuo je kako njemu vatrogastvo znači – ponosno biti na usluzi svim građanima i pružiti pomoć u slučaju ugroza.  – Danas smo dobili kacige, a do ljeta ćemo dobiti 26 odijela za šumske požare i 26 odijela za druge intervencije i bit ćemo opremljeni i u punom sastavu djelovanja. Od prvog lipnja sezonski vatrogasci u DVD bit će skupa s nama. Imat ćemo još jednu dodatnu smjenu u pripravnosti – kazao je Čović.

Stjepan Eljuga, predsjednik Vatrogasnog vijeća JVP, posebno je izrazio zadovoljstvo što je za vatrogasce osigurana nabava najkvalitetnije opreme, rukavice, čizme, odijela, kacige i sve što je potrebno da bi vatrogasci bili sigurni i što bolje zaštićeni u spašavanju tuđih života i imovine.U proračunu je osigurano preko 350 000 kuna za tu namjenu. Opremu će koristiti i vatrogasci DVD-a i JVP-a i na njoj će pisati vatrogasci Makarska.

Vanja Vranješ, predsjednik DVD Makarska je istaknuo kako je sada osigurana sigurnost vatrogasaca na novoj razini. Uz JVP je DVD sa svojih 80 članova što postrojbu čini iznimno jakom i sa snažnom međusobnom sinergijom.

Ispred zgrade Vatrogasnog doma vatrogasci i gradonačelnik Jure Brkan zajedno su položili cvijeće na spomenik sv. Florijanu.

Na platou ispred hotela Osejava građani na Dan vatrogastva imaju priliku vidjeti smotru vatrogasne opreme i tehnike DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe grada Makarske. Najmodernija oprema makarskih vatrogasaca izložena je oku građana, a oni znatiželjni mogu i sami pogledati grad s vatrogasnog vozila.

J.Glučina /IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh