RAZGOVOR S IVANOM RAŠIĆEM, DIREKTOROM MAKARSKE OBALE D.O.O. ‘Sami se financiramo, u sezonu ulazimo s novim sanitarnim čvorom za nautičare i obnovljenom komunalnom opremom na lukobranu’

RAZGOVOR S IVANOM RAŠIĆEM, DIREKTOROM MAKARSKE OBALE D.O.O. ‘Sami se financiramo, u sezonu ulazimo s novim sanitarnim čvorom za nautičare i obnovljenom komunalnom opremom na lukobranu’
Makarska obala d.o.o. je osnovana u siječnju prošle godine, ali startala je s radom nekoliko mjeseci poslije, u kolovozu. O prvim iskustvima, od pokretanja Makarske obale, društva s ograničenom odgovornošću za lučke djelatnosti i ostale gospodarske aktivnosti na pomorskom dobru, razgovarali smo s direktorom Ivanom Rašićem, dipl. ing. prometa, koji je zanat ‘ispekao’ i Makarskom komunalcu, i pun optimizma krenuo u novi, vrlo zahtjevan, poslovni izazov. Rezultati su već vidljivi.

Za početak, približite što vam je djelokrug rada?

- Djelokrug rada Makarske obale je upravljanje lukom  i plažom gdje imamo šest koncesijskih područja.

 

Kakva su prva iskustva?

- Prva iskustva su pozitivna i nadam se da smo opravdali osnivanje poduzeća čija je svrha bolje upravljanje lukom i plažom. Veselimo se novim izazovima.

 

Što je trebalo prioritetno rješavati?

- Prioritetno je trebalo rješavati prebacivanje koncesija i dobivanje istih u korist Makarske obale te rješavanje svakodnevne problematike, obzirom da smo s radom krenuli za vrijeme sezone.

 

Kadrovski ste dobro organizirani?

- Obzirom na pandemiju koja je pogodila cijeli svijet moramo biti oprezni u zapošljavanju. S minimalnim brojem zaposlenih obavljamo svakodnevno zahtjevne zadatke u luci i na plaži.  Trenutno imamo pet zaposlenih od kojih je jedna osoba na dugotrajnom bolovanju.

 

Samofinancirate se?

- Makarska obala nije proračunski korisnik i sami se financiramo.

 

Koliko ostane za ulaganje?

- Nastojimo i nastojat ćemo i dalje, maksimalno ulagati u održavanje plaže i lučku infrastrukturu te poboljšati usluge korisnicima. U kratkom vremenskom periodu 2020. godine uložili smo blizu milijun kuna. Naša daljnja ulaganja uvelike ovise o turističkoj sezoni koja je pred nama.
Zima nije bila pasivna?

- Tijekom zimskog perioda vršimo sve potrebne popravke i zamjenu dotrajale opreme, kao što su uređenje lukobrana, montaža novih strujnih ormarića, popratni sadržaji na plaži i slično.

Makarska luka je zanimljiva jahtašima?

- Možemo se pohvaliti da je makarska luka uvijek bila zanimljiva jahtašima. Obogatili smo ponudu sanitarnim čvorom za nautičare, za čije ulaganje smo izdvojili oko pola milijuna kuna. Stoga smatramo da ćemo zbog ovog ulaganja biti još privlačnija destinacija.

 

U čemu je unaprijeđena posljednjih godinu dana?

- Makarska obala posluje ukupno devet mjeseci i izvršili smo brojna ulaganja. Na lukobranu su zamijenjeni dotrajali hidranti, kante za smeće, utičnice struju, klupe, šahte, strujni ormarići te kao što smo ranije naveli obogatili ponudu sanitarnim čvorom za nautičare.

 

Posla je još?

- Uvijek ima posla koji ćemo nastojati odraditi u što kraćem roku kako bi postigli što bolje rezultate, prihode te uslugu za korisnike.

 

Makarska obala d.o.o. nisu samo vezovi?

- Makarska obala osim vezova ima šest koncesijskih područja na plaži, koncesiju za prihvat trajekta te koncesiju za naplatu struje vode i otpada u luci Makarska.

 

Kakav je kratkoročni plan?

- Kratkoročni plan je izvući maksimum iz nadolazeće turističke sezone koja je još uvijek neizvjesna za sve u turističkom sektoru pa tako i za nas.

 

A, dugoročni?

- Dugoročni plan je ulagati što više sredstava u luku i plažu: novi ponton u luci kako bi povećali broj nautičkih vezova, popločati šetnicu na predjelu Marinete do lukobrana,  povećati broj strujnih ormarića, održavati plaže što urednijima, urediti sva pera, postepeno ulagati u svako koncesijsko područje te sve ostale radove koji bi oplemenili našu ponudu, a na koje ćemo naići tijekom rada.

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh