UDRUGA KAČIĆ NA OKRUGLOM STOLU O STAMBENOJ POLITICI UPOZORILA – Stanovi se ne rade za ljude već da bi se proizveli novci

UDRUGA KAČIĆ NA OKRUGLOM STOLU O STAMBENOJ POLITICI UPOZORILA  – Stanovi se ne rade za ljude već da bi se proizveli novci
Odgovor na pitanje ‘Zašto si ne možemo priuštiti stanovanje u svojim gradovima’ pokušao je dati okrugli stol koji je organizirala Udruga Kačić ispred Arta jer tema je bila ‘Stambena politika u Makarskoj i okolici’ Sve povodom projekcije švedskog dokumentarnog filma ‘Push’ (Izbačeni), kojeg su mogli vidjeti nakon rasprave sudionici okruglog stola.

Moderator razgovora bio je Jere Kuzmanić (GradOdrasta), sudjelovali su Petra Jerković (Udruga Kačić), Petra Radić (Udruga Kačić) i Dijana Jelić Škorlić (aktivistica, agentica za nekretnine).

Sva slojevitost teme ogledala se u zanimljivoj raspravi u kojoj je istaknuto da je kriza stanovanja itekako jaka, ali da se kontinuiranim dijalogom može kontinuirano utjecati na mijenjanje stava onih koji su odgovorni za krizu stanovanja. Tijek će biti drugačiji kada količina praznih stanova, zbog previsokih cijena i niske kupovne moći, postane velika i njihova vrijednost nužno počne padati te time i dostupnija za kupnju.

- Stambeni prostor se radi da bi proizveo novce, a ne za kvalitetu života ljudi – ustvrdio je Jere Kuzmanić, upozorivši da na taj način onaj koji ima kapital, a banke destimuliraju štednju, ulažu u stanove i time podižu cijenu nekretnina. One tako postaju nedostupne onima koji bi željeli riješiti egzistencijalni problem.

Dijana Jelić Škorlić je potvrdila da su u Makarskoj na cijeni manji stanovi jer dojučerašnji gosti postaju vlasnici i sami se bave turizmom. Više nitko ne razmišlja o društvenom životu već samo o stambenom prostoru.

Govoreći o iskustvu iz Podgore Petra Radić je istaknula da je stanje drugačije nego u Makarskoj. Dojučerašnji stanovi u kućama postali su apartmani. – Nitko ne razmišlja o društvenoj dimenziji stanovanja, vrtiću, školi, aktivnostima. Zato moramo naći način kako omogućiti kvadrat doma mladima i svima koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Mislim da je program POS dobro rješenje – poručila je Radić.

Petra Jerković uzrok problema vidi u načinu kako se donose Prostorni planovi. Oni se pišu, a ne planiraju. Ne postoji vizija. Planiraju se prostori za zelenilo, park, igrališta, ali u stvarnosti to se rijetko i realizira.

Moglo se čuti i da cijene zemljišta za gradnju lete u nebo. U prosjeku su 250 eura po m2, a u atraktivnim dijelovima Makarske čak 1000 eura po m2.

I dok je Zoran Paunović od arhitekata iz Udruge Kačić zatražio mišljenje kako riješiti krizu planiranja stanovanja, odgovor je bio osnivanje Zavoda za urbanizam, Ivanka Filipović je najbolje detektirala uzrok krize stanovanja. – Valja raditi na kulturi življenja, a time će i stanovanje dobivati humanu dimenziju, kakvu sada rijetko ima – poručila je.

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh