U PRVOJ VOLONTERSKOJ AKCIJI OBNOVI SVOJ KVART I NAJBLIŽE SUSJEDSTVO – Volonteri oplemenili prostor samoodrživim vrtom autohtonog bilja Dalmacije

U PRVOJ VOLONTERSKOJ AKCIJI OBNOVI SVOJ KVART I NAJBLIŽE SUSJEDSTVO – Volonteri oplemenili prostor samoodrživim vrtom autohtonog bilja Dalmacije
U Makarskoj su volonteri koji su se odazvali na poziv JU PP Biokovo i Savjetovališta Lanterna kako bi u hvale vrijednoj akciji pod nazivom “Obnovi svoj kvart i najbliže susjedstvo”, oplemenili prostor na javnoj gradskoj površini ispred hotela Dalmacija zasadivši 56 stabala 26 biljnih vrsta. Došli su jutros na akciju i prije najavljenog starta u želji da pridonesu oplemenjenju i uljepšanju svojega grada.

U ime domaćina i organizatora volontere i ostale sudionike akcije pozdravio je Slavo Jakša, ravnatelj JU PP Biokovo, a više o samoj akciji rekla je Ivana Gabrić, biolog-ekolog iz JU PP Biokovo. Krajobrazni arhitekt Igor Belamarić je pojasnio važnost odabranih autohtonih biljki te pokazao kako se one sade naglasivši važnost uređenja vrtova sadnjom upravo ovdašnjim biljkama.

Prvu volontersku akciju “Obnovi svoj kvart i najbliže susjedstvo” organizirali su JU PP Biokovo sa Savjetovalištem Lanterna, Gradom Makarskom, Pogonom za obavljanje komunalnih djelatnosti, krajobraznim arhitektom Igorom Belamarićem i tvrtkom Apfel koja je odabrala upravo ovu lokaciju za sadnju bilja. Akcija Obnovi svoj kvart i susjedstvo je osmišljena u JU PP Biokovo povodom Planeta zemlje.

“Pokupili smo prijedloge svih subjekata o javnim površinama ili privatnim, koje žele da se urede, a nemaju dovoljno resursa. Pozvali smo stanovništvo da predlože lokaciju te nakon dobivenih prijedloga odabrali ovu lokaciju koju je predložila tvrtka Apfel. Prostor je uz samu šetnicu, a bio je neuređen. Grad se u startu uključio u akciju i financijski i s tehničkom podrškom. U akciji sudjeluje komunalni pogon pokji preuzima brigu, uz pomoć volontera za održavanje površine. Prostor smo zamislili kao jedan reprezentativan, radno nazvan, vrt Dalmacije kojim bi pokazali mogućnost samoodrživog vrta u gradu Makarska u smislu uštede daljnjeg održavanja ” – istaknula je Ivana Gabrić stručna suradnica, biolog-ekolog. Otkrila je da ova akcija će se nastaviti. Sljedeća je planirana na prostoru iznad stambenog naselja poviše centra Sv. Nikola.

Igor Belamarić, krajkobrazni arhitekt naglasivši kako je počašćen pozivom jer je potvrda da ljudi žel imati autohtone dalmatinske vrtove koji su samoodrživi. “Želimo na maloj površini urediti jedan reprezentativni dalmatinski vrt s biljkama koje isključivo se mogu naći u Dalmaciji. Želimo u principu imati samo naše biljke pa smo tako napravili izbor od 30- ak rodova naših biljki. Hibiskus, šipak, artičoka, tamaris,smokva… Nadopunjavat ćemo vrt kolekcijom dalmatinskog bilja. Veliko je zadovoljstvo što će ovaj prostor biti vmjesto u kojem ćemo uživati mi, ali i naši gosti jer oni žele ovdje dok šetaju uz plažu u Makarskoj vidjeti šipak, maslinu, osjetiti miris dalmatinskog bilja. Uz sve blagodati koje takav vrt pruža on je i samoodrživ”, istaknuo je Belamarić.

Na kraju ove uistinu lijepe akcije organizatrori su se zahvalili svim sudionicima, a prvenstveno volonterima kojima su podijelili zahvalnice za sudjelovanje. Na kraju zasluženo svi su se okrijepili zajedničkom marendom.

Janja Glučina /IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh