PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE – Počast i zahvalnost najzaslužnijima

PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE – Počast i zahvalnost najzaslužnijima
 

Obilježavanje 30. svibnja Dana državnosti Republike Hrvatske, otpočelo je odavanjem počasti najzaslužnijima za slobodu i stvaranje suverene države te misom zadušnicom, nastupom Gradske glazbe Makarska.

Tim povodom predstavnici Grada Makarske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, HVIDRA-e i Udruge 156. brigade HV-a, političkih stranaka HDZ-a i SDP-a, položili su vijence pred Središnjim križem na Gradskom groblju sv. Križa, na Spomenik hrvatskom branitelju i na Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Župnik mons. Pavao Banić pred Središnjim križem molio je za odrješenje, a gradonačelnik Jure Brkan pozvao je na odavanje počasti minutom šutnje, svima koji su svoje živote utkali u slobodu i suverenost Republike Hrvatske.

“Na današnji dan 1990. godine konstituiran je prvi hrvatski višestranački sabor čime je ostvaren stoljetni san. Za to su zaslužni i mnogi naši sugrađani kojima ovdje odajemo počast i zahvalnost.

Nakon konstituiranja Hrvatskoga sabora na današnji dan 1990. godine već iduću godinu krenula je velikosrpska agresija na našu domovinu. Tada su na branik domovine izašli naši hrvatski branitelji i uspješno obranili domovinu ’91. i oslobodili je ’95. Položili su svoje živote u tom krvavom Domovinskom ratu na oltar domovine. Na tim istim izborima dr. Franju Tuđmana je narod izabrao da vodi našu domovinu. Pod njegovim vodstvom naša domovina je i obranjena i oslobođena. I pod njegovim vodstvom je krenula u smjeru EU i NATO saveza. Zbog svih njegovih velikih djela u zahvalu odajemo dužnu počast našem prvom predsjedniku” – kazao je gradonačelnik Brkan.

Svečarskoj atmosferi proslave Dana državnosti pridonijela je gradska glazba Makarska svojim nastupom na Trgu 156. brigade HV-a.

Sveta misa za domovinu služit će se u konkatedralnoj crkvi sv. Marka u 19 sati.

Na drevnom Kačićevu trgu s početkom u 20 sati je koncert Marka Škugora povodom Dana državnosti.

Janja Glučina /IvoR

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh