SAVJETOVALIŠTE “LANTERNA” - Program “Zajedno smo jači”  do unapređenja zdravlja oboljelih od malignih i kroničnih bolesti

SAVJETOVALIŠTE “LANTERNA” - Program “Zajedno smo jači”  do unapređenja zdravlja oboljelih od malignih i kroničnih bolesti
Savjetovalište “Lanterna” već drugu godinu, uz podršku Ministarstva zdravstva, provodi program “Zajedno smo jači” s ciljem unapređenja zdravlja oboljelih od malignih i kroničnih bolesti. Kroz program organiziramo likovne radionice Art terapije Misli u boji te edukativne grupe samopomoći, a svakodnevno u Savjetovalištu pružamo i usluge savjetodavnog te po potrebi terapijskog rada. U Savjetovalištu “Lanterna” rade trenutno tri psihologa, a dvije zaposlenice su i licencirani psihoterapeuti. Sve usluge Savjetovališta “Lanterna” su besplatne za građane Makarske i Makarskog primorja.

Kroz savjetodavni rad te grupe samopomoći nastoji se osnažiti polaznike, da kroz razgovor s ostalim sudionicima dijele svoja iskustva i probleme te pronađu uspješnija ponašanja kako bi svoj život ponovno doveli u zadovoljavajuću ravnotežu. Polaznici uočavaju razlike između uspješnih i neuspješnih ponašanja te što je direktno pod njihovom kontrolom, a što ne. Usvajanjem novih uvjerenja te unaprjeđenjem svojih odnosa, a što je temelj našeg zdravlja, polaznici unaprjeđuju i svoje tjelesno i mentalno zdravlje. Uloga terapeuta jest da zajedno s polaznicima pronađe način i put da u procesu liječenja otkriju i u prvi plan stave zdrave i jake stane oboljelih, zaštitne čimbenike i ključne bliske osobe.

Kreativnim radionicama Art terapije, uz stručno vodstvo dugogodišnje Lanternine suradnice Tine Divić, polaznici imaju mogućnost da unaprijede svoje kreativne i životne vještine te da rade na osobnom razvoju i svoje slobodno vrijeme provedu svrsishodno, u ugodnoj i poticajnoj atmosferi.

- Na jesen planiramo ponovo predavanje za javnost iz područja zdravstva pod nazivom Tko upravlja mojim zdravljem/bolešću? Posjetitelji će dobiti potrebne informacije o tome što izaziva bolest, i s druge strane što je liječi i koliko kontrole nad svojim životom mi imamo u svemu tome. Slušatelji će dobiti informacije o tome kako se lakše nositi s teškoćama i izazovima koje donosi dijagnoza teške bolesti.

Sve naše aktivnosti ponovo kreću s radom krajem rujna, ali mi smo otvoreni i tijekom ljetnih mjeseci te građani uvijek mogu nazvati, zakazati termin ukoliko osjete da im je potreban razgovor ili neka druga vrsta pomoći. Trebamo shvatiti da biti zdrav nije samo činjenica da nismo bolesni nego da tu važnu ulogu igra i naš osjećaj sreće, zadovoljstva i uspješnosti, odnosno zadovoljavajuća životna ravnoteža. Iz tog razloga je naš rad usmjeren prema zdravlju te stvaranju uvjeta koji doprinose zdravlju te jačanju osobnih znanja i vještina – ističe Ivona Vučić, voditeljica programa.

Ukoliko se želite prijaviti na naše radionice na jesen ili osjećate da vam je potrebna stručna pomoć te da se sami ne uspijevate nositi sa svojim problemima javite nam se na naš broj telefona 021/616992 ili putem maila savjetovaliste.lanterna@st.t-com.hr, poručuju iz Lanterne.

 

J.G.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh