MAKARSKI OGRANAK MATICE HRVATSKE PROSLAVIO JUBILEJE –Svečano predstavili nove knjige Ante Škrabić i Vojo Malešević

MAKARSKI OGRANAK MATICE HRVATSKE PROSLAVIO JUBILEJE –Svečano predstavili nove knjige Ante Škrabić i Vojo Malešević
Makarski Ogranak Matice hrvatske predstavljanjem dvije knjige, obilježio je značajne jubileje svojega djelovanja; 50. obljetnicu osnivanja Ogranka Matice hrvatske u Makarskoj i 30. obljetnicu obnove Ogranka.

Svečano ispred dvorane Arte u nazočnosti mnogobrojne publike predstavljena su najnovija izdanja Makarskog ogranka MH; “Crtice iz makarske prošlosti ” – autor Ante Škrabić i “Ili voljeti ili umrijeti” -Vojo Malešević. Na početku svečanosti predsjednik MOMH Ante Škrabić je podsjetio na osnivanje Makarskog ogranka prije pedeset godina, na njegove osnivače, članove i djelovanje te obnoviteljsku skupštinu i plodonosan rad Matice u zadnja tri desetljeća bilježeći i 60 izdanja.

Crtice iz makarske prošlosti

“Crtice iz makarske prošlosti” uz riječ autora predstavili su i recenzenti dr.sc. Valentina Lasić i ing.Ljubomir Urlić. Naglasili su kako su zavičajne teme  i baština Makarskog primorja oduvijek predmet  interesa Ante Škrabića. Radi se o čvrsto ukoričenoj knjizi na oko 250 stranica  koja je koncipirana kao niz kronoloških jasno odvojenih poglavlja. Splet mikro priča zapravo su kolumne koje je autor objavljivao od 2000. i ranije  u glasilima Makarsko primorje i Hrvatska kronika.

- Kroz kaleidoskop događaja autor nas upoznaje s izmjenama vlasti, ratnim sukobima, patnjama stanovništva, napretkom grada, trenutcima izgubljene prošlosti. Teme su razovrsne, ali i srodne. Djelo je čitljivo bez znanstvenih pretenzija i istraživanja temeljeno, na već dostupnim podacima i literaturi – istaknula je u predgovoru knjige Valentina Lasić. Pogovor za knjigu je napisao Ljubomir Urlić poručivši na kraju teksta: Najviše i najmanje što se može učiniti  spram «Crtica iz Makarske prošlosti”jest da ih se pročita.

Ili voljeti ili umrijeti

Vojo Malešević, poznat kao liječnik, ali također i poetska duša sam je recitirao nekoliko svojih pjesama otkrivši publici i kako je nastao naslov ove treće zbirke poezije.

Ili voljeti ili umrijeti je zapravo trilogija Maleševićeve poezije počevši od prve zbirke «Kad na zemlji sretneš čovjeka”, koja se bavi čovjekom preko njegova postojanja u drugoj zbirci «Pjevam, dakle postojim”, da bi se došlo do najvažnije egzistencijalne dileme – ili voljeti ili umrijeti. Zbirka na 150 stranica donosi stotinu pjesama raspoređenih u deset poglavlja s temom ljubavi u najširem smislu. Kroz deset poglavlja se rastače ova tema kao kroz deset različitih područja. Taj pojam ljubavi autor je želio protkati kroz deset različitih gledišta, od lagane do čak naglašene metafizičke snage ljubavi koju ne želi nametati već naglasiti kao jedinu mogućnost. Cijelu zbirku Malešević je sam i ilustrirao crtežima, a neke pjesme iz ove treće zbirke je i uglazbio Aleksandar Srzić, a ovom prigodom otpjevao Petar Kelvišer.

Vrijedna štiva satkana u dvije zanimljive knjige MO MH izdao je još prije nekoliko mjeseci, ali zbog poznatih epidemioloških uvjeta i nemogućnosti brojnijeg okupljanja predstavljene su upravo sada okrunivši proslavu važnih matičinih jubileja.

Janja Glučina/IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh