ANTE KUKAVICA, PROČELNIK HGSS-A STANICA MAKARSKA ‘Stalno se osposobljavamo, radimo na prevenciji, za dva tjedna nam na vježbu stižu spasioci iz cijele Hrvatske’

ANTE KUKAVICA, PROČELNIK HGSS-A STANICA MAKARSKA ‘Stalno se osposobljavamo, radimo na prevenciji, za dva tjedna nam na vježbu stižu spasioci iz cijele Hrvatske’
Telefon u makarskog HGSS-u trenutno ne zvoni, ali to ne znači da spasioci miruju. Iz prve ruke, od Ante Kukavice, pročelnika HGSS-a Stanica Makarska, doznajemo da im je danas odredište kanjon Cetine. Sezona je počela i valja provjeriti sajle i užad kako bi bili sigurni svi zaljubljenici u adrenalinske aktivnosti.

- Ne ponovila se prošla godina. Samo se sjetimo akcije spašavanja Poljaka u Biokovu, akcija je trajala dva tjedna i okupila veliki broj gorskih spašavatelja iz cijele Hrvatske. Pa koncem godine poplava i vrgoračkom kraju, gdje smo nakon spašavanja sudjelovali i u drugim potrebnim zadacima još početkom ove godine. A tu je bilo i niz ostalih poziva i intervencija. Evo, u ovih pola godine bilo smo petnaestak puta u prilici pomoći unesrećenima na Biokovu – kaže Kukavica, ponosan na svoj tim koji čine 42 člana makarskog HGSS-a, a pokrivaju područje do Imotskog, Ploča, Vrgorca i Zadvarja.

Ovih će dana startati dnevna i cjelodnevna dežurstva u makarskoj Stanici, jer nakon seminara, vježbi i ostalih načina osposobljavanja tijekom zime i proljeća, zahvaljujući EU fondovima putem Novog Adriona nabavili su tri modularna objekta.

- Radi se o skloništima za planinare koja će biti pod video nadzorom, a ove modularne kućice površine 50 m2 bit će postavljene iznad Basta u Radićevim stanovima te Šćirevu iznad Brela. Na Lokvi će, pak, biti naša bazna stanica, čime je sigurnosno premreženo Biokovo. Novost je i to da smo s Javnom ustanovom Park prirode Biokovo potpisali Sporazum o osiguranju i pružanju pomoći. Sve ovo učinjeno je da bude prevencija što veća, a naših akcija što manje – izvijestio nas je o Kukavica o nastojanjima i poduzetim poslovima na pripremi sezone 2021.

Makarski HGSS na veliko se priprema za veliku akciju speleo spašavanja na Biokovu.

- Dolaze nam članovi HGSS-a iz cijele Hrvatske. Simulirat ćemo akciju spašavanja iz jame Njemica, najdublje u Biokovu, a o težini poduhvata najbolje govori podatak da je ova biokovska jama duboka 900 m – otkriva Kukavica.

Sreći kada uspješno akcija spašavanja završi nema kraja, naravno, najradije bi da ne moraju obući prepoznatljiva odijela. Međutim, željeli bi u svojim redovima vidjeti i nova lica.

- Stalno pozivamo mlade članove, ali zanimanje je malo. Primjećujem da je ljudima teško žrtvovati svoje slobodno vrijeme. Kao svi bi rado nosili majicu HGSS-a, ali spašavatelj se ne može biti bez srca koje uvijek tuče za GSS – iskreno će Ante Kukavica.

 

 

Jasna Morović/arhiva MP

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh