GRAD MAKARSKA SVEČANO OBILJEŽIO DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE – Hvala i vječni spomen za 551 poginulog borca u NOB-u s Makarskog primorja i hrvatske branitelje koji su dali živote u Domovinskom ratu

GRAD MAKARSKA SVEČANO OBILJEŽIO DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE – Hvala i vječni spomen za 551 poginulog borca u NOB-u s Makarskog primorja i hrvatske branitelje koji su dali živote u Domovinskom ratu
U Makarskoj je svečano i s pijetetom na Dan antifašističke borbe.

Obilježavanje važnog datuma iz hrvatske povijesti Grad Makarska, na čelu s gradonačelnikom Zoranom Paunovićem i dogradonačelnicom Antoniom Radić Brkan, je počeo polaganjem vijenaca na Središnji križ na Gradskom groblju Sv. Križa, a cvijeće i minut šutnje odali su predstavnici SDP-a i predstavnici HDZ-a. Božju riječ molio je mons. Pavao Banić.

Gradonačelnik Paunović je podsjetio da je 22. lipnja 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba. U NOB-u su Makarska i Primorje dali veliki obol, poginuo je 551 borac. Pozvao je nazočne da minutom šutnje odaju zahvalnost njima i poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, jer, naglasio je, zahvaljujući njihovoj žrtvi mi danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj, članici EU.

Na Spomen- kosturnicu žrtvama NOR-a cvijeće je položilo izaslanstvo SAB-a Makarske i Primorja, a poklonili su se i pred spomenicima u Makru, Kotišini, Puharićima i Velikom Brdu.

Na Spomenik hrvatskom branitelju vijence su položili Grad Makarska, SAB i SDP, Udruga 156. brigade Hrvatske vojske, HDZ.

Vijence na Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu položili su Grad Makarska, SAB-a, SDP, HDZ i udruga 156. brigade HV. Gradonačelnik Paunović je istaknuo da su svrstavanjem na pravu stranu 1941. udareni temelji slobodne i suverene Hrvatske u kojoj se moraju graditi ljudske vrijednosti, tolerancija i suživot.

Posebno svečano je bilo na Spomeniku revoluciji na Glavici koji resi kamena ploča na kojoj su upisana imena 551 poginulog borca iz NOB-a. Nakon hrvatske himne u izvedbi Gradskog zbora Makarska, pod ravnanjem Marina Ercega, odana je počast svim poginulima i hrvatskim braniteljima koji su dali živote u Domovinskom ratu.

Spomenik su cvijećem okitila izaslanstva Grada Makarske, SAB-a, SDP-a, Udruge 156. brigade HV, saborski zastupnik Jure Brkan i antifašisti Kantona Sarajevo.

U ime Grada Makarske pozdravio je i čestitao gradonačelnik Zoran Paunović, naglasivši da je 551 poginuli s Primorja u NOR-u utkan u temelje hrvatske povijesti kao i svi koji su dali živote u Domovinskom ratu. O značaju današnjeg datuma govorio je Lenjin Puharić, predsjednik SAB-a Makarske i Primorja.

Dirljiv trenutak bio je svjedočenje 95-godišnjeg Tomislava Pašalića, jedinog živućeg sudionika NOB-a s Makarskog primorja.

- Imao sam samo 16 godina kada sam krenuo u NOB. Dva puta sam ranjen, ali izdržao sam do kraja, do obrane Zadvarja. Ponosan sam i čuvajte uspomenu na te velike dane – poručio je.

Proslava Dana antifašističke borbe nastavljena je tradicionalno u Arbuna, uz glazbu, pjesmu, bogatu lutriju i fažol.

 

 

Jasna Morović/IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh