TURISTIČKI ĐIR U POSJETU MARIJU PRNJAKU, VLASNIKU AGENCIJE ZA NAJAM PLOVILA: ‘Fakultetsko znanje ekonomije brusio sam na cruseru, sve ću učiniti da gost dobije željeni doživljaj na moru’

TURISTIČKI ĐIR U POSJETU MARIJU PRNJAKU, VLASNIKU AGENCIJE ZA NAJAM PLOVILA: ‘Fakultetsko znanje ekonomije brusio sam na cruseru, sve ću učiniti da gost dobije željeni doživljaj na moru’
S nepunih četrdeset godina života Mario Prnjak, vlasnik agencije za iznajmljivanje brodova ‘Darmar’, itekako zna put kako započeti posao, opstati i napredovati na turističkom terenu punom neizvjesnosti.

Prvi dojam uvijek puno odaje, tako je i u slučaju ovog mladog makarskog magistra ekonomije. Vrlo susretljiv u komunikaciji, ‘na prvu’ otkriva ono što bi kod sugovornika otvorilo daljnju znatiželju, a zvuk mobitela je ‘zakon’, nema neodgovorenih poziva, pri tome vrlo srdačan i na visini turističkog zadatka. Rijetkost, ali kod Marija je to načelo koje daje na velikoj uvjerljivost, a što je vrlo značajno za sve one koji žele kupiti kartu za jedno od njegovih plovila i otisnuti se plavim beskrajem na dan ili više, sam ili uz pomoć skipera.

‘Darmar’ je svoje poslovno mjesto ‘otkrio’ 2003., kada je najam plovila, na ovom dijelu Jadrana, još uvijek bio pomalo nepoznat način kako ponuditi uslugu koja bi gostima omogućila neponovljiv doživljaj turističkog odredišta promatrajući ga s morske strane, ili uplovljavanje i istraživanje drugih luka.

Ideji i poslovnom početku dr. Darka Granića uskoro se priključio i Mario, tako ‘Darmar’ gradi svoju poslovnu priču nepuna dva desetljeća, a s godinama rasla je ponuda plovila.

-Nije bilo lako vrijeme korone, ali nisam se obeshrabrio. Sada već na veliko ide iznajmljivanje plovila, a trudim se da udovoljim kvalitetom i ljubaznošću. Nijemci, Austrijanci, Poljaci, Slovenci.., nerijetko pri rezerviranju smještaja odmah nazovu i nas. Željni su mora i plovidbe, razgledanja Hvara, Brača, kupanja na mirnim, malim plažama. Nerijetko tko to doživi jednu godinu, vrati se. Naši domaći ljudi vrlo često kao dar za rođendanske fešte, vjenčanja i druge prigode upravo žele priuštiti najmilijima i prijateljima iskustvo plovidbe brodom. Ako nemaju dozvolu za to naši skiperi su uvijek spremni, na visini zadatka – ponosno će Mario.

Za vrijeme zime, dok su minusi u zraku, smišlja strategiju za novu sezonu. Kada ona krene, sve funkcionira, radni dan mu traje dugo, ali ne žali, dobro je da ima posla. Kaže, puno su mu pomogla istarska iskustva jer sjeverni Jadran je odavno uskočio ovaj turistički đir.

- Gostima se mora omogućiti neponovljivo iskustvo. To sam itekako izbrusio radeći na kruzeru dvije godine. Često sam znao razgovarati s našim Makaraninom Tonom Šimićem i njegovom suprugom Kristinom, jer zajedno smo oplovili svijet kao konobari, da se kod nas mora mijenjati pristup gostu. Kod starijih generacija to malo teže ide, ali zato mladi moraju mijenjati stavove i biti svjesni da turisti za cijenu koju su platili žele kvalitetnu uslugu. – - Nastojim razvijati takav pristup, na fakultetu sam stekao određeno znanje, ali život je nešto potpuno drugo. Poslu pristupati odgovorno, suptilno, jer nijanse su vrlo često presudne, i gledati u daljinu kako bi bili motivirani i kada se dogode nepredviđene okolnosti – vrijedno je razmišljanje Marija Prnjaka, pouka kako raditi i opstati na nemirnom poslovnom moru.

 

 

 

Piše i foto: Jasna Morović

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh