DUŠAN CVETOJEVIĆ DIDI, AUTOR IZLOŽBE STARIH VINTAGE APARATA, U GALERIJI GOJAK DO 3. SRPNJA –’Moja umjetnost teži suživotu, toleranciji, jedinstvu u različitosti’

DUŠAN CVETOJEVIĆ DIDI, AUTOR IZLOŽBE STARIH VINTAGE APARATA, U GALERIJI GOJAK DO 3. SRPNJA –’Moja umjetnost teži suživotu, toleranciji, jedinstvu u različitosti’
Radio izložbom Gradska galerija Antuna Gojaka pokazala je da se i Makarska uključila u obilježavanje triju velikih jubileja – 165. godišnjice rođenja Nikole Tesle-izumitelja radija, 95 godina Radio Zagreba, 65 godina Hrvatske televizije. Ali i da je itekako vrijedno čuvati uspomenu na omiljeni radio, koji su u svojim domovima 60-ih godina prošlog stoljeća, imali samo najimućniji ljudi.

Autoru izložbe privatnom kolekcionaru Dušanu Cvetojeviću Didiju zahvalio je Josip Karamatić, ravnatelj Galerije Gojak, podsjetivši na potporu Grada Makarske i makarske Turističke zajednice s direktoricom Ureda Hloverkom Novak Srzić. Zanimljiva tema privukla je pozornost makarskog gradonačelnika Zorana Paunovića, koji je imao čast izložbu proglasiti otvorenom do 3. srpnja.

Cvetojevićeva izložba starih vintage aparata na put je krenula prije četiri godine iz zagrebačke Dubrave.

- Kao što je za slikara kist, za glazbenika instrument, ovo je moj način umjetničkog izražavanja. Svojom kolekcijom od 300 radio aparata, najstariji primjerak je iz 1920., čuvam i sjećanje na svoje odrastanje, kada smo živjeli za slušanje Radio Luxemburga, na našem radiju Pozdrav mornarima, Top liste…Sve nas je to snažno oblikovalo i izgrađivalo. Zato, i sam težim suživotu, toleranciji i jedinstvu u različitosti, a radio je i danas ostao medij koji to podržava, bez granica – ističe Didi.

Dobro očuvani radio prijamnici u Galeriji Gojak u trenutak su privukli publiku, jer svaki je priča za sebe, a moglo se čuti – Mi smo imali RIZ, susjed Nikolu Teslu…Bilo je lipo to vrime.

Autor izložbe, inače inženjer telekomunikacija, jako je vezan za Makarsku, i kaže, uvijek kada dođe preplave ga posebne emocije.

- Kao DJ od 1983. do 1988. večeri sam provodio u disco Grotta. Nezaboravno je to vrijeme – sjetno će.

Da je uistinu u to doba Makarska bila puna noćnog života potvrdio je vremešni Ratko Škrabić, ondašnji direktor Mornara, prisjetivši se kako bi u jedno večer u četiri disca prodali više od četiri tisuće ulaznica.

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh