MAKARSKA U PROJEKTU “S OSMIJEHOM U ŠKOLU” – Na završnoj konferenciji predstavljeni rezultati 4-godišnjeg projekta i promovirani novi pomoćnici u nastavi

MAKARSKA U PROJEKTU “S OSMIJEHOM U ŠKOLU” – Na završnoj konferenciji predstavljeni rezultati 4-godišnjeg projekta i promovirani novi pomoćnici u nastavi
U organizaciji Udruge “Sunce” u makarskoj gradskoj vijećnici je upriličena završna konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati četverogodišnjeg projekta i podijeljene svjedodžbe novim pomoćnicima u nastavi. Svjedodžbe su dobili: Andrea Buljan, Andrijana Grgičević, Anđela Nola Šarić, Danijela Jović, Helena Raič Mravičić, Kleme Franković, Maja Raffanelli, Marina Palada, Mirjana Mimica, Nikolina Pavlović Juran i Olgica Kosor.

Njima su čestitali partneri projekta Udruga “Sunce”, Grad Makarska, OŠ Stjepana Ivičevića i  OŠ oca Petra Perice.

Svjedodžbe o novim pomoćnicima u nastavi završenoj edukaciji uručili su makarski gradonačelnik Zoran Paunović i Robertino Glavičić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom “Sunce” koja je i organizator edukacije.

Na konferenciji su o projektu, koji je od iznimne vrijednosti u poboljšanju života djece s teškoćama u razvoju, govorili Olivija Prodan Ravlić, voditeljica projekta, gradonačelnik Zoran Paunović, Renata Gudelj, ravnateljica OŠ oca Petra Perice i Marica Gržić, ravnateljica OŠ Stjepana Ivičevića, koordinatorice projekta Marica Garmaz, Jelenka Mendeš Han i Marina Andačić Krivić.

Cjelokupnu evaulaciju projekta je pripremila JU Razvojna agencija MARA Makarska ispred koje su je prezentirali Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica JU Razvojna agencija MARA i Mladen Buvinić.

Dobrodošlicu je svima na završnoj konferenciji projekta “S osmijehom u školu”, faza 3. zaželjela Olivia Prodan Ravlić, voditeljica projekta u Udruzi “Sunce” i istaknula kako predstavljanje projekta i evaluacija treba doprinijeti da se projekt nastavi i održi.

- Prije mjesec dana preuzeo sam dužnost gradonačelnika Makarske i zatekao sam puno problema, ali ovaj projekt upravo izvlači osmijeh na lice. Svima bih zahvalio na osmišljavanju projekta i njegovoj uspješnoj provedbi. Velika hvala na svemu čime su pridonijeli da naš grad paralelno s drugim gradovima koji imaju puno više sredstava i ljudskih kapaciteta. Mi evo već 13 godina na ovaj način doprinosimo integraciji i povećanoj socijalnoj uključenosti djece s poteškoćama u razvoju. Ta činjenica u meni izaziva osjećaj velikog ponosa – istaknuo je gradonačelnik Zoran Paunović i čestitao svim sudionicima provedbe projekta.

Ravnateljice Renata Gudelj i Marica Garmaz su zahvalile sudionicima za osmišljavanje projekta koji uvelike pomažu s učenicima s posebnim potrebama, kojih je nažalost sve više. Projekt je omogućio da se ta djeca s primjerenim programom obrazovanja uključuju i tako što više socijaliziraju i tim puno dobivaju. Realizacija projekta je veliki posao i ponosni smo što je ostvaren te se nadaju, istaknule su, da će se nastaviti.

-Traje ovaj projekt i neka potraje još. Naša škola je davnih 90-ih bila inkluzivna škola. Imamo 38 učenika s rješenjima. Neki su integrirani, a 15 njih je u odgojno obrazovnim skupinama i posebnim razrednim odjelima. Jedina smo škola na Makarskom primorju koja ima takav oblik školovanja. U tijeku je natječaj za novi projekt i nadamo se da ćemo dobiti i više nego do sada – istaknula je Marica Gržić.

- Zadovoljstvo nam je i ponos zbog sudjelovanja u projektu koji je od 2015. godine kada smo dobili prva bespovratna sredstva za tri faze projekta osigurano 2,6 milijuna bespovratnih sredstava dok je učešće od 15 % osigurao Grad Makarska 390 000 kn. Ukupna vrijednost projekta kroz ove tri faze je tri milijuna kn. Još veći od financijskog uspjeh projekta je što teče besprijekorno i razvija se zahvaljujući Udruzi “Sunce” koja je ovaj projekt pokrenula još prije 14 godina. U suradnji sa Savjetovalištem “Lanterna” pokrenula je projekt prvog asistenta u nastavi. Zaključila sam projektnu prijavu za fazu 4 ukupne vrijednosti je 890 000 kn. Projekt traje 12 mjeseci i ono što tražimo je 18 pomoćnika u nastavi za 24 učenika s teškoćama uz razvoju. Do sada su sve naše evaluacije prolazile sa 100 bodova i nadam se da smo na istoj razini i ove godine -  istaknula je Lidija Vukadin Vranješ.

 J.Glučina/Ž.Kovačić

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh