PARK PRIRODE BIOKOVO PROSLAVIO 40. ROĐENDAN – Skywalk u samo godinu dana od otvaranja broj posjetitelja povećao 100 %

PARK PRIRODE BIOKOVO PROSLAVIO 40. ROĐENDAN – Skywalk u samo godinu dana od otvaranja broj posjetitelja povećao 100 %
Park Prirode Biokovo obilježio je svoj 40. rođendan. Podsjetimo, proglašen je Parkom prirode 1981., na inicijativu poznatog prirodoslovca dr. fra Jure Radića.

Prelijepa planina koja kao da izranja iz morskih dubina svojim prirodnim vrednotama i endemima oduvijek je privlačila prirodoslovce, ali i brojne turiste. Od kada u parku prirode postoji najveća atrakcija nebeska šetnica – Skywalk Biokovo broj posjetitelja u samo godinu dana, i to u godini lock down- a, povećao se za 100 %.

“Prvoga srpnja 2020. svečano je otvoren skywalk a 2. srpnja za sve posjetitelje. Prošla godina korone, kada su svi parkovi prirode imali velikih problema s posjećivanjem, upravo zahvaljujući nebeskoj šetnici na vidikovcu Ravna Vlaška mi smo imali povećanje posjećenost u Parku za 100 posto u odnosu na prethodnu 2019. godinu. Do tada je prosječna posjećenost bila oko 60 tisuća posjetitelja godišnje, a nakon otvaranja skywalka, najveće turističke atrakcije, 120 tisuća ljudi posjeti Park prirode Biokovo. Dakle, super smo poslovali za razliku od drugih parkova prirode, mislim,upravo zahvaljujući skywalku”, kazao nam je Hrvoje Škrabić, stručni suradnik u JU PP Biokovo.

Napomenimo da je iz dana u dan kako je živnula sezona sve veće zanimanje pa prema tome i gužve za posjet Parka koji je otvoren od 6 do 19 sati.

Dnevno se u prosjeku u Park propušta oko 250 vozila, odnosno 25 automobila po satu.

Osim najpoznatije atrakcije, turiste iznimno zanima posjet samom vrhu Biokova na 1762 m visine koji je drugi najveći planinski vrh u Hrvatskoj. Posebno je zanimljiva crkvica sv. Jure na najvećoj nadmorskoj visini, a na samom vrhu Sv. Jure posjetitelji uživaju u najljepšem pogledu, ne samo na more s južne strane, već cijelo Zabiokovlje i Imotski…

“Uređene planinarske staze dovode veliki broj planinara s južne strane stazom Makar -Vošac, a također i drugim stazama, uglavnom s južne strane.

U samom PP zaposleno je 13 ljudi, što je, kaže Škrabić, najmanji broj zaposlenih u PP koji se prostire na površini od 200 000 km četvornih. Posjetiteljima je sve u Parku Biokovo jasno obilježeno, a do samog vrha Sv.Jure najbolje ih vodi sama biokovska cesta. Imamo i mogućnost stručnih tura uz biologa ili geologa za najavljene grupe posjetitelja,

Na nama je da se svi posjetitelji koji dolaze osjećaju sigurno i da nemaju problema prilikom prometovanja cestom. Da im omogućimo lagan i brz ulazak i da im to iskustvo nikada ne bude problematično, da u prometu planinom budu sigurni, naglašava Škrabić.

Uz svu ljepotu, atraktivnost i sigurnost za koju brinu u Parku, Biokovo je, osobito ljeti zahtjevna planina. Strme su i teške staze za nepripremljene ljude, za one koji nisu spremni za kameniti krški teren i uvjete koji vladaju na planini. Bilo to ljeti kada je jako sunce, vrućine ili brzoj promjeni vremena na Biokovu, gdje brzo može nastupiti naglo zahlađenje, kiša, grmljavina, munje. Zato mi u suradnji s GSS-om cijelo vrijeme apeliramo na posjetitelje i pokušavamo educirati ljude kako bi izbjegli ponašanja u kojima bi nepromišljenim postupanjem bio ugrožen život posjetitelja. Upravo zbog takvog našeg pristupa, a i zato što smo u suradnji s planinarskim društvima uredili i obilježili sve planinarske staze slučajevi teških stradavanja postali su iznimno rijetki. Uz slučaj nestalog poljskog državljana prošle godine, nismo imali ni jedan ozbiljniji slučaj i trudimo se da ga i ne bude. Puno veći problem za sigurnost posjetitelja je prostor van granica Parka prirode neuređenim stazama, nego u samom Parku. U suradnji s GSS- om ćemo postaviti 150 novih tabli i putokaza,a već na početku smo na staze postavili table gdje upozoravamo posjetitelje Parka o pravilima ponašanja; nošenja dovoljne količine vode, pravilne obuće, odjeće i slično, podsjeća Škrabić.

 

J.Glučina /arhiva MP

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh