ČUVENI MALAKOLOŠKI MUZEJ CLOSED – Nedopustivo je daljnje toleriranje držanja vrijedne zbirke pod ključem dok se turisti vraćaju ispred zatvorenih vrata

ČUVENI MALAKOLOŠKI MUZEJ CLOSED – Nedopustivo je daljnje toleriranje držanja vrijedne zbirke pod ključem dok se turisti vraćaju ispred zatvorenih vrata
“Na ponos grada Makarske, ali i cijele Lijepe Naše u drevnom Franjevačkom samostanu, nakon temeljite obnove prostora i njegova opremanja te restauriranja svakog primjerka, desetljećima prikupljanih mekušaca koje je dobrano bio nagrizao zub vremena, Malakološki muzej ponovno je otvoren za posjetitelje”, ovo je uvod teksta kojeg smo objavili 14. srpnja 2019. povodom svečanog otvaranja.

Danas, točno dvije godine nakon što je svečano otvoren Malakološki muzej ne radi. I ne samo to, preko obavijesti o radnom vremenu za posjetitelje, a bilo je predviđeno da će svaki radni dan biti otvoren od 10 do 19 sati i nedjeljom od 10-13 sati, napisano je ‘closed’.

Vrata na ulazu su zaključana, piše zatvoreno. Zašto, nitko ne govori. Posjetitelji u čudu čekaju, gledaju, neće li se tko pojaviti i reći im nešto.

Mi smo u 10.30 zatekli jednu mladu obitelj iz Rusije. Odsjeli su, kažu, u jednom hotelu i žele posjetiti ovu vrijednu malakološku zbirku s 3000 primjeraka. Rečeno im je kako je ovo zasigurno najreprezentativniji turistički proizvod, pa u čudu zapitkuju je li se promijenilo radno vrijeme. Vade mobitele, surfaju po internetu, okreću se, zapitkuju prolaznike postoji li kakva mogućnost da uđu u muzej, ali muk. Nitko ne zna zašto ne Malakološki muzej nije otvoren i hoće li i kada biti otvoren.

Na svečanosti otvaranja Malakološkog muzeja u ime domaćina zahvalio je na osiguranim sredstvima, tadašnji gvardijan fra Ante Čovo, uvelike zaslužan za realizaciju ovako vrijednog projekta, tada nazočnom premijeru Plenkoviću i ostalima za osigurana sredstva. Naime, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je za ovaj projekt osiguralo 500.000 kn, Ministarstvo kulture 440. 000, Splitsko-dalmatinska županija 100.000 kn, Grad Makarska 100.000 kn, TZ grada Makarske 50.000 i 195.000 kn Franjevački samostan, istaknuto je tada. Čudno da danas nitko od ulagača obnove nije odlučan u rješavanju problema.

Fra Stanko Dotur, koji je nedugo nakon otvaranja Malakološkog muzeja došao u Makarsku za gvardijana Franjevačkog samostana, pod čijim se krovom Malakološki muzej nalazi, i sam je kaže nesretan što je Malakološki muzej zatvoren.

- Znam da je to veliki problem i za nas velika šteta, ali ja ga ne mogu sam riješiti. Izvijestio sam Upravu u svojoj Provinciji Presvetog otkupitelja o tome prije tri mjeseca i do danas nisam dobio nikakav odgovor!? Usmeno mi je rečeno da će biti osigurano da se Muzej otvori u sezoni, ali evo od toga ništa – kazao nam je gvardijan fra Stanko Dotur.

Dodaje da je sestra Marija Edita Šolić, koja jedina ima ključ(?) rekla kako ne može raditi u muzeju s obzirom na strah od COVIDA.

Zar se, uistinu, na štetu našeg turizma ovo i dalje može tolerirati!

 

J.Glučina / J.G.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh