KRENULO SE U POSTUPAK UZ STRUČNU POMOĆ DAS-A Izmjenama Prostornog plana ‘spašava’ se Makarska, UPU Platno izvan snage

KRENULO SE U POSTUPAK UZ STRUČNU POMOĆ DAS-A  Izmjenama Prostornog plana ‘spašava’ se Makarska, UPU Platno izvan snage
Prva radna sjednica makarskog Gradskog vijeća, pod predsjedavanjem Gordane Muhtić, počela je polaganjem vijećničkih prisega. Umjesto Joška Lelasa članom Vijeća u ime HDZ-a postao je Miro Mucić, a prisegu je dao i Jure Brkan, koji nije bio nazočan na konstituirajućoj sjednici.

Većinom glasova s 10 za i 4 protiv vijećnici podržali Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Makarske.

- Već dvadeset godina Makarska se urbanistički devastira i zato prilazimo hitrim mjerama kako bi uveli reda. Sklopili smo Sporazum s Društvom arhitekata Split koje će nam pružati stručnu i savjetodavnu pomoć – istaknuo je gradonačelnik Zoran Paunović.

Predstavnica DAS-a Petra Jerković pojasnila je da se radi o tekstualnim izmjenama, a što ne traži dodatnu proceduru. Ograničit će se preizgrađenost i apartmanizacija, naglasila je.

Jure Brkan upozorio je da je Odluka protuzakonita i potrebno je prethodno mišljenje Ministarstva zaštite okoliša. – Trčimo pred rudu – upozorila je Ivana Miočević Franić.

Potrebna je detaljna analiza postojećeg stanja. Petar Kelvišer, pak, stava je da se preskače Odbor i gradski odjel.

-Vjerujem da je sve po zakonu, krećemo u proceduru, a svih 200 predmeta u ‘košuljici’ bit će pregledano, rok je mjesec dana – naglasio je gradonačelnik.

 

UPU PLATNO: Sagledati prostor i vidjeti potrebe grada

 

Većinom glasova gradski vijećnici izglasali su Odluku o provođenju postupka stavljanja izvan snage Urbanističkog plana uređenja sportsko- rekreativne zone Platno.

- Napravit ćemo veliku štetu ako se ne realizira projekt sportsko-rekreativne zone, kao selektivni oblik turizma i mjesto za naše sportaše – naglasio je Marko Ožić -Bebek.

Stjepan Zelić i Frane Rafaneli su odlučni da UPU Platno treba staviti izvan snage jer je neprovediv. Treba donijeti novi UPU koji će Makarskoj donijeti zvjezdicu više,
istaknuli su.

Jure Brkan ističe da je Odluka protuzakonita. UPU Platno, kako je naglasio, umjetna tvorevina, je usklađen s Prostornim planom, a dio je i Županijskog plana. – Jedino vas je briga da uletite u birački prostor NLO-a – mišljenja je.

– Zaštitimo još ovaj mali ostatak prirode. Osejava mora ostati predivna – apelirala je Ivana Miočević Franić, založivši se za stavljanje UPU-a sportsko rekreativne zone Platno izvan snage. Podsjetila je i na peticiju 2018., kada je više od 5000 građana stalo u zaštitu očuvanja Osejave. – Platno je Osejava, nerazdvojivo – ustvrdio je Petar Kelvišer, pitajući se što će biti nakon ukidanja UPU-a.

- Ne vidim opasnost da Platno ostane što je bilo. Ne vidim koja je budućnost, a nedostaje nam sportskih terena – zaključio je Miro Mucić.

Petra Jerković ističe: – Nije došlo do realizacije u prostoru. Projektno rješenje je nezadovoljavajuće za tu konfiguraciju terena. Smatramo da je Platno dio Osejave. Sagledati prostor i vidjeti potrebe grada zadržati kao zelenilo, ali iziskuje analizu. Sportskim terenima tu nije mjesto. Ako se ne bude moglo staviti izvan snage, ići će se u redukcije. Izmijeniti 95 posto UPU-a, promijeniti obuhvat, postrožiti parametre.

 

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh