NA MARATONSKOJ SJEDNICI MAKARSKOG GRADSKOG VIJEĆA – Za uređenje igrališta u Velikom Brdu aplicirano na sredstva EU

NA MARATONSKOJ SJEDNICI MAKARSKOG GRADSKOG VIJEĆA – Za uređenje igrališta u Velikom Brdu aplicirano na sredstva EU
Na desetosatnoj sjednica makarskog Gradskog vijeće, a prvoj radnoj, počela je danas u 10 sati i završila u 20 sati, pod predsjedanjem Gordane Muhtić(SDP), donesena je Odluka o davanju koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra za izgradnju podmorskog ispusta uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Biloševac, Crpne stanice Biokovka i incidentnih preljeva CS Biokovka i CS Biloševac. Riječ je o višemilijunskom projektu koji EU sufinancira 85 posto, a radi se u četiri faze. Svi klubovi podržali su projekt kojim se poboljšava kvaliteta života građana.

Izmjenom i dopunom Odluke o socijalnoj skrbi, za koju je glasalo 9 vijećnika, pravo na novčanu potporu roditeljima/starateljima djeteta vrtićke dobi u mjesečnom iznosu od 1.000,00 kuna može ostvariti roditelj/staratelj djeteta koje se nalazi na Listi neupisane djece u vrtiće i jaslice za pedagošku godinu 2021./2022. Dječjeg vrtića „Biokovsko zvonce“ Makarska, koji roditelj je zahtjev za upis podnio u propisanom roku.

Roditelji/staratelj čije dijete u pedagoškoj godini 2021./2022. naknadno bude upisano u vrtić i jaslice Dječjeg vrtića „Biokovsko zvonce“ Makarska gube pravo na nastavak primanja potpore počevši od mjeseca u kojem je dijete upisano u vrtić.

- Ideja je bila da bude socijalno pravednija, dio novca prebaciti u demografsku mjeru – naglasio je gradonačelnik Zoran Paunović (SDP).

Novčani poklon Grada Makarske roditelju novorođenog djeteta za prvo dijete je veći i iznosi 4.000,00 kuna, za drugo dijete 5.000,00 kuna, a za treće i svako sljedeće po 6.000,00 kuna”, uz uvjet da nema dugovanja prema Gradu.

Jure Brkan (HDZ) ističe da su pomagali do sada onoj djeci koja nisu išla u vrtić. To je Proračun mogao izdržati. Drago mi je da sam mogao pomoći mjesečno 150 sugrađana i njihovoj djeci. Demografska mjera nije jednokratna već kontinuirana pomoć – naglasio je.

Gordana Muhtić u ime Kluba SDP-lista Stjepan Zelić, podsjeća da se isplaćivala bez kriterija, a što je dovelo do problema i podijeljeno 4,5 milijuna kuna. Takva mjera je bila nepravedna jer dobivao netko tko je imao ogromna primanja i oni koji nisu. Sada će dobivati djeca ne samo od 1 do 3 godine života, već svi koji ne budu mogli biti upisani u vrtić.

Ivana Miočević Franić (NLO): - Mjera za neupisanu djecu u vrtić trebala bi iznositi 1700 kn, jer zakonska je obveza Grada osigurati djetetu mjesto u vrtiću. Zalažem se za progresivnu demografsku politiku. Makarska je bogat grad i mora poticati demografske mjere – kazala je tijekom rasprave.

Na sjednici je nakon konstruktivnog prijedlog Ivane Miočević Franić gradonačelnik Paunović predložio povećanje potpore na iznos na 1700 kn, što je amandmanom prihvaćeno. Nije prihvaćen amandman Mira Mucića (HDZ) za veće iznose za novorođenčad.

Tina Međurečan (SDPje naglasila da su potpore prije dijeljene bez kriterija, selektivne. Ova promjena je odlična, ustvrdila je.

I po ovoj temi Petar Kelvišer (NLO)je mišljenja da je tema trebala proći Odbor, uz stručnu pomoć.

- Ovo nije ušteda, preusmjeravamo sredstva na druge oblike demografskih mjera. Nije nam cilj nekoga oštetiti – poručila je zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan (SDP).

Među točkama 2. sjednice Gradskog vijeća bila je i Odluka o davanju na korištenje poslovnih prostora u zgradi na adresi Trg Tina Ujevića 1 u Makarskoj. Inspektorat će ovim imati sve inspektore na Trgu Tina Ujevića, a Gradu ostaje po jedna prostorija u zgradi Grada i u Centru Nikola.

Treći paket covid mjera je Odluka o oslobađanju od plaćanja zakupnine/naknade za poslovne prostore u vlasništvu Grada Makarske u 2021.g., uz uvjet da je par prihoda 50 posto u prva tri kvartala u odnosu na 2019., a koju je pojasnio pročelnik Matko Lovreta. Riječ je o iznosu od 250 tisuća kuna.

Izglasana je Odluka o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Grada Makarske – Rekonstrukcija i uređenje sportskog terena u naselju Velikom Brdu.

Grad će se natjecati i pokušati doći do EU sredstava. Projektom se želi unaprijediti sadržaj i omogućiti djeci i mladima bavljenje športom. To bi koštalo milijun 800 tisuća kuna.

Jurica Klarić (SDP) se založio za uređenje igrališta, a projekt priprema JU MARA.

Ivana Franić Miočević ističe da Velikom Brdu treba više od sportskih terena, trg, parkirališta, naselje urbanizirati. Pohvalila je Planinarski dom i Društvo koje ga održava.

Izvješću o izvršenju Programa građenja komunalne infrastrukture za 2020. i Izvješću o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2020. te Izvješću o radu gradonačelnika Grada Makarske za razdoblje od siječnja do lipnja 2021. vijećnici su dali zeleno svjetlo.

Zoran Paunović je zahvalio bivšem gradonačelniku Juri Brkan i zamjeniku Jozi Vranješu jer puno su napravili.

- Došli smo u nezdravu atmosferu. Čekalo nas je puno posla da pokrenemo otpor prema promjenama. Želimo uvesti drugačiji način upravljanja, osvijestiti odgovornost. Nije dobro da je sve kanalizirano kod gradonačelnika. Bit ćemo otvoreniji. Bilo je važno spasiti sezonu. Bilo važno ponuditi brza testiranja i omogućili nekoliko punktova. U vrijeme vašeg mandata bilo je propusta i zato smo krenuli s mjerama. U niti dva mjeseca primili razne građane, više od četrdeset. Nastavljamo s informatizacijom, postati puno transparentniji, očekujem uštede. Provest ćemo participativno budžetiranje, uvesti kružno prometno povezivanje – istaknuo je gradonačelnik Zoran Paunović.

Jure Brkan istaknuo je da su u stopostotnom iznosu realizirali u pandemijskim godina program građenja. Ovako Izvješće nećete više vidjeti, poručio je i dodao da je realizirano više od dvadeset objekata komunalne infrastrukture. Zahvalio je službama na dobrom radu. I upitao Paunovića kako je bez natječaja dan u zakup prostor na Hrpini.

Predsjednica Muhtić podcrtala je da je bilo puno pogrešaka za vrijeme dok je gradonačelnik bio Brkan. – Nije upravljanje gradom nije samo gradnja, načelnika Stožera CZ nismo vidjeli mjesecima – naglasila je.

- Platili smo ceh. Nismo bili prepoznati. U boljoj ste startnoj poziciji nego smo mi bili – kazao je Brkan.

Zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan dodala je da jedina Makarska nije imala organizirano testiranje sedam dana u tjednu na što je Brkan kazao da je bilo u Meteoru i Biokovki.

- Podigli ste ljestvicu infrastrukturnih radova, nadam se da će ova vlast to nastaviti. Makarskoj treba Strategija razvoja – poručila je Ivana Franić.

Odluka o novom radnom vremenu ugostiteljskih objekata na sjednici je skinuta jer se utvrdilo da nedostaje suglasnost Turističkog vijeća makarske TZ.

Gradsko vijeće za razriješilo je mrtvozornika za područje grada Makarske Matu Kasala, dr.med.

Imenovani su Odbora za međugradsku suradnju (Frane Filipeti, Viki Puharić, Gordan Buble), Odbora za dodjelu priznanja i nazive ulica i trgova (Mario Nemčić, Nela Franić, Gordan Buble), Odbora za financije i proračun (Jakov Lovreta, Marina Puharić, Ante Ćulav, Lidija Šarić), savjetodavna tijela Gradskog vijeća. HDZ je za svog člana u odbor za statutarno-pravna pitanja predložio Željka Kordića, a za Odbor za izbor i imenovanja Mira Mucića.

Doneseno je rješenje o razrješenju i imenovanju Ane Duvnjak ravnateljicom Gradske knjižnice Makarska, a radi se o formalnosti, pojasnio je Frane Rafaneli, predsjednik Odbora za izbor i imenovanje.

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh