OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA USTROJA 1. DRAGOVOLJAČKE BOJNE ZNG-A ‘Ponosni na sve što smo dali za domovinu’

OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA USTROJA 1. DRAGOVOLJAČKE BOJNE ZNG-A ‘Ponosni na sve što smo dali za domovinu’
- Svi hrvatski branitelji imaju zasluge za slobodu Hrvatske, ali 1. dragovoljačka bojna ZNG-a je uvijek na prvom mjestu – istaknuo je Stipe Kotarac, predsjednik Udruge 156. brigade HV i sam dragovoljac, na obilježavanju 30. obljetnice pred Spomenikom hrvatskom branitelju. Cvijeće su položili i minutom šutnje odali zahvalnost predstavnici Udruge 156. brigade HV, suborci, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata i gradonačelnik Zoran Paunović u ime Grada Makarske.

Kotarac je podsjetio na ratni put 1. dragovoljačke bojne ZNG-a i prve zapovjednike Slobodana Nemčića i Mariela Staničića.

Te 1991. makarska Teritorijalna obrana je čekala, dok su drugi kretali u organiziranje obrane Hrvatske. U tajnosti Vrhovništvo šalje Slobodana Nemčića koji formira Zbor narodne garde. Skupljani su dragovoljci i formirane četiri satnije, dvije su bile iz Makarske, a ostale s Primorja. Prvi tereni su bili Kijevo, Vrlika, potom Peruča, naoružavanje u Pločama, pa Slano, Čepikuće. Mi hrvatski branitelji moramo biti ponosni na ono što smo dali za domovinu. Ostavljali smo djecu i žene kući, ne znajući hoćemo li se vratiti – prisjetio se Kotarac srpnja 1991 i ratnog puta.

Među suborcima, koje je posebno istaknuo, je Tonči Dragičević koji je stavio Vrhovništu na raspolaganje svoju imovinu. Posebne uspomene vežu ga za malog čovjeka velikog srca Gojka Bebića Pajdu i njegovu vezanost za bitnicu minobacača 82 mm.

Na vrijeme dok se branila Bistrina na Dubrovačkom primorju podsjećaju stihovi pjesme podgorskog poete, dragovoljca Stipe Vele ‘Stražarsko mjesto br.2′ kojima je uveličano obilježavanje značajne obljetnice.

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh