DANI SVEMIRA U ORGANIZACIJI DAUP ORION – Znanstvenik Bojan Vršnak na platou Makarske zvjezdarnice o Suncu i njegovu utjecaju na naš život   

DANI SVEMIRA U ORGANIZACIJI DAUP ORION – Znanstvenik Bojan Vršnak na platou Makarske zvjezdarnice o Suncu i njegovu utjecaju na naš život    
Na platou Spomenika – Zvjezdarnice, pod pokroviteljstvom Grada Makarske i Zajednice tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije, u organizaciji DAUP Orion sinoć je počela tradicionalna znanstvena manifestacija “Dani svemira”.

Ove godine gost manifestacije je dr.sc.Bojan Vršnak, dipl.ing., dobitnik najprestižnije nagrade Europske svemirske agencije za istraživanja na području svemirske meteorologije.

Doktor znanosti Bojan Vršnak, inače inženjer sinoć je održao predavanje na temu utjecaja Sunca na Zemlju s naglaskom na utjecaj Sunca na elektrouređaje na Zemlji.Publiku je najviše zanimalo kako na naše uređaje na struju tako moćno utječe Sunce. Među mnogim zanimljivostima znanstvenik je istaknuo kako je još za vrijeme 2. svjetskog rata kada je zamijećeno djelovanje Sunca na rad uređaja na struju, čime su bile prekidane telegrafske komunikacije, postavljeni su i u Europi i u Svijetu prvi opservatoriji za istraživanje utjecaja Sunca na zemaljski život.

Večerašnje predavanje na istom mjestu dr. sc Bojan Vršnik održat će također s početkom u 21. 30 sati o samom Suncu na što je fokusirano njegovo znanstveno djelovanje, najavio je Gloryan Grabner, predsjednik DAUP “Oriona” i voditelj Makarske zvjezdarnice.

Sukladno epidemiološkim mjerama broj publike  je ograničen na 50 koliko ih je bilo sinoć na platou Makarske zvjezdarnice, a jednak broj bit će i večeras moguć sukladno epidemiološkim mjerama.

 

J.Glučina/ IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh