STOGODIŠNJI ZMAJ POD BIOKOVOM – Zlatni jubilej uveličat će Hajduk

STOGODIŠNJI ZMAJ POD BIOKOVOM – Zlatni jubilej uveličat će Hajduk
Grupa nogometnih zanesenjaka 10. srpnja 1921. godine u park šumi Osejava osnovala je nogometni klub pod imenom Zmaj Makarska. I od tada do današnjih dana nitko ne može osporiti, da je nogomet, ta najvažnija sporedna stvar na svijetu, bio i ostao najpopularniji sport u Makarskoj.

Tijekom reprezentativne stanke nogometaši Hajduka odigrat će u subotu 4. rujna prijateljsku utakmicu u Makarskoj i tako uveličati proslavu 100 godina HRNK ZMAJA. Ovaj prijateljski susret odigrat će se na makarskom Gradskom sportskom centru s početkom u 17 sati. Bijeli će nakon nastupa u Grudi na proslavi 100-godišnjice Slavena nastravljaju turneju po Dalmaciji, a svojim dolaskom u Makarsku razveselit će svoje brojne navijače na makarskoj rivijeri. Ovom prilikom treba istaknuti legendarne igrače Hajduka koji su ponikli u Zmaju, prvenstveno Gaju Raffanellija, Alena Bokšića, Marija Carevića, Zorana Nižića i brojne druge sa Makarskog područja koji su nastupali u bijelom dresu. A pored njih, ovom prilikom treba spomenuti i Tonća Bušelića bivšeg igrača i trenera Zmaja koji je bio sudionik dviju Olimpijada i svjetskog prvenstva. Kako su Hajduk i Zmaj partner klubovi tako i sada u mlađim kategorijama bijelih igraju, ili su igrali Ivan Brnić, Ivan Perić, Marin Vujčić, Mateo Lekaj, Ivano Carević, Rino Škorlić leo i Mislav Petrović  i Vito Šimić. Zadnju prijateljsku utakmicu Hajduk i Zmaj odigrali su na Poljudu 2014. godine, a u Makarskoj su bijeli posljednji put gostovali 2005. godine.

U svojoj stogodišnjoj povjesti Zmaj je nastupao u Drugoj saveznoj ligi bivše države, a isto tako i četiri sezone u Drugoj HNL. Sada se natječe u Trećoj HNL Jug, a iz kluba najavljuju kako su im ambicije u nastupajućoj sezoni osvojiti mjesto koje im donosi igranje u jedinstvenoj Trećoj hrvatskoj nogometnoj ligi.

J. Kovačević /arhiva MP

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh