OMAŽ EDUARDU GARDUNU – Ljepotu Makarske ovjekovječio u svojim slikama

OMAŽ EDUARDU GARDUNU – Ljepotu Makarske ovjekovječio u svojim slikama
Poznati detalji Makarske, kale, brodice, trgovi, krovovi, kamene kućice, smokve, kapari, masline, žala i more u akvarelu, ulju i tušu, sva ljepota zabilježena u oku našega sugrađanina Eduarda Garduna ostala je na njegovim slikama.

Utihnulo je srce ovog Makaranina 27. srpnja u 81. godini života. Života kojeg je od najranijeg djetinjstva posvetio svojoj najvećoj ljubavi – slikarstvu. Odrastao okružen kamenom na Kačićevu trgu i makarskim plažama kistom je realno prenosio ljepotu prirode i ljudi koji ga okružuju. Njegov je izričaj nerijetko iz realizma prelazio u hiperrealizam unoseći priču i ljubav u svaki otisak, ocijenili su likovni kritičari.

Premda nije bio akademski slikar, njegove slike bile su nadaleko tražene. Turisti su ih rado uzimali kao poseban suvenir iz Makarske. I zidove kuća svjetski poznatih glumaca, pjevača i drugih rese slike Eduarda Garduna.

Prirodno nadaren, svladao je tehnike slikarstva, učio je od drugih i kombinirao s ljubavlju prema autohtonom okruženju makarske ljepote, te sve prenosio na platno. Njegove slike koje rese domove širom svijeta, ne uvijek velike po formatu, zapravo  predimenzionirano zrcalile dušu ovoga podneblja, ali i dušu slikara Eduarda Garduna koji je za sobom ostavio bogatstvo lijepih autohtonih prizora Makarske. Za to mu velika hvala.

Janja Glučina

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh