PALO 39 LITARA KIŠE – Prva veća količina u jednom danu od ožujka je spas za masline, a idealno vrijeme za sadnju povrća

PALO 39 LITARA KIŠE – Prva veća količina u jednom danu od ožujka je spas za masline, a idealno vrijeme za sadnju povrća
Dva velika pljuska jutros od 1 do 5,15 sati izlila su 39 litara kiše, a čime je Makarska među gradovima u kojima je bilo najviše padalina.

Već danima, a moglo bi se reći i mjesecima, maslinari i svi koji imaju povrtne kulture, gledaju u nebo očekujući dar u obliku kiše. Nešto je manjih pljuskova bilo dva puta u kolovozu, a posljednji kišniji dani bili su u svibnju, a čak je i ožujak bio dosta suh. O lipnju i srpnju ne treba ni govoriti jer valjalo je izdržati nesnosne toplinske valove tijekom kojih je Mkaarska bila rekorder s 35 stupnjeva.

Maslinari su sada odahnuli. Ali,  na mediteranskoj uljarici visoke temperature zraka ostavile su traga.

- Plodovi su smežurani jer se drvo spašavalo na taj način, crpilo energiju. Nakon kiše, i plodovi će rasti i početi proizvodnja ulja. Zato preporuka maslinarima da bace pod stabla MPK gnojivo s manje dušika jer se očekuje još kiše narednih dana – savjetuje poljoprivredni stručnjak Bernard Bokšić.

Velike vrućine obezglavile su divljač u prirodi. Tako se moglo čuti na sve strane u Makarskoj i na Primorju da su se jazavci spuštali do vrtova u centru grada, a velike štete su u potrazi za hranom radili i u Velikom Brdu.

 

 

J. Morović/arhiva MP

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh