GRADONAČELNIK PAUNOVIĆ I ZAMJENICA RADIĆ BRKAN S NOVINARIMA – Grad neće moći sufinancirati srednjoškolske udžbenike jer je novac potrošen u predizbornoj kampanji, raspisuju se natječaji za pročelnike Odjela za financije i Odjela za urbanizam

GRADONAČELNIK PAUNOVIĆ I ZAMJENICA RADIĆ BRKAN S NOVINARIMA – Grad neće moći sufinancirati srednjoškolske udžbenike jer je novac potrošen u predizbornoj kampanji, raspisuju se natječaji za pročelnike Odjela za financije i Odjela za urbanizam
Desetak tema, od srednjoškolskih udžbenika, preko vrtića, izbora pročelnika, te prioriteta u radu gradske vlasti bile su aktualnosti o kojima su na brifingu s novinarima govorili gradonačelnik Zoran Paunović i zamjenica Antonia Radić Brkan.

- Grad neće moći sufinancirati srednjoškolske udžbenike, tako da će kao i dosad sufinanciranja srednjoškolskih udžbenika biti jedino po socijalnim kriterijima i za djecu hrvatskih branitelja. Bivša vlast predvidjela je sredstva, ali analizirajući proračun uvidjeli smo da je dosta sredstava prenamijenjeno i potrošeno tijekom predizborne kampanje – naglasio je gradonačelnik Paunović. Najavio je i promjene u pogledu sufinanciranja prijevoza studenata na način da se osigura novac, a da student sam odlučuje koju će vrstu prijevoza koristiti. Model sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca ostaje isti kao i prethodnih godina.

Dosadašnji pročelnik Odjela za urbanizam Ognjen Radić više ne obnaša tu dužnost. Uskoro će biti imenovan privremeni pročelnik/ca, a onda slijedi raspisivanje javnog natječaja. Angela Kuran imenovana je za privremenu pročelnicu Odjela za financije i proračun do raspisivanja natječaja koji bi trebao biti objavljen ovaj tjedan, izvijestio je gradonačelnik govoreći o kadrovskim promjenama na čelu upravnih odjela.

Gradonačelnik Paunović je istaknuo da su, suradnjom s ravnateljicom, u vrtić upisana sva djeca koja imaju uvjete. Gradnja novog vrtića na Zelenki, kazao je, prema razgovoru s izvođačem i nadzorom, ne bi trebala puno kasniti.

Uvjeren je da kada se izgradi vrtić na Zelenki dogodine više neće biti neupisane djece. Posebno je istaknuo važnost rada odgojiteljica. Rade odgovoran posao, trebalo bi im dignuti spomenik, poručio je.

Gradski sportski centar Makarska ima novo Upravno vijeće, a čine ga Tina Međurečan, Stjepan Zelić, Dragan Vuković. Sadašnjem ravnatelju GSC Makarska 13. rujna ističe ugovor i raspisan je natječaj za izbor novoga.

Grad je u Nadzorni odbor Vodovoda imenovao Franu Filipetija, Hrvoja Lukača, Stjepana Zelića, Sretana Glavičića, Čedu Crljena, Juru Pribisalića. Gradonačelnik je obećao da će javno objaviti tko prima koliku naknadu u odborima.

- Turistička sezona je uspješna, a ogroman priljev turista je bio u srpnju i kolovozu. Gradske službe radile su punom parom. Građani su upozoravali da čistoća grada nije bila uvijek na razini. Zato radimo na tome da za iduću godinu zajedno s Makarskim komunalcem organiziramo učinkovitiji sustav, naglasio je gradonačelnik, apelirajući na građane i ugostitelje da ostavljajući smeće pokraj kontejnera, a ne u njemu, ne stvaraju dodatan posao komunalcima, u što se sam uvjerio – kazao je gradonačelnik.

Prema riječima gradonačelnika Paunovića uskoro bi trebao krenuti pilot projekt gradskog prijevoza kojim će se povezati Veliko Brdo i Zelenka. Ako zaživi, nastavit ćemo, naglasio je Paunović.

Na novinarski upit o projektima koji se planiraju nakon sezone najavljeno je kako će se u suradnji s Društvom arhitekata Split krenut u različite projekte vezane za javne površine kako bi se osmislila nova vizura grada.

Zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan akcentirala je rad na Strategiji razvoja s pod strategijama turizam i promet, ali nadasve projekt transparentnosti i digitalizacije Gradske uprave, kao temelj svega.

Jedna od upita odnosio se na činjenicu da je Ministarstvo financija ništavnom proglasilo Odluku iz prosinca 2020. o smanjenju za 25 posto poreza ugostiteljima.

-Tu informaciju je Grad Makarska je dobio još u ožujku 2021. Već samo se sastali s ugostiteljima i razgovarali s njima na tu temu. Ispitujemo mogućnosti kako pomoći poduzetnicima u najkraćem mogućem roku. Obzirom da je ovakve aktivnosti potrebno planirati u prethodnoj godini za tekuću godinu te nije moguće retroaktivno reagirati, ono što možemo sa sigurnošću reći je da ćemo pronaći način na koji ćemo u 2022. godini ublažiti posljedice pandemije koje su korisnici javno -prometnih površina pretrpjeli 2020./2021. godine.

U makarskoj Turističkoj zajednici izbora direktora Ureda neće biti do početka iduće godine.

- Ja sam privremeni direktor i mogu biti na toj funkciji šest mjeseci, a budući da plaću primam u Gradu nema troška za Turističku zajednicu. Ovdje se radi o iznosu od cca 19.000 kuna mjesečno što nije zanemariv iznos za šest mjeseci, S obzirom na financijsku situaciju u Turističkoj zajednici to smo odlučili iskoristiti jer će svaka ušteda dobro doći – istaknuo je gradonačelnik Paunović.

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh