HNRK “ZMAJ” IZLOŽBOM FOTOGRAFIJA U GALERIJI GOJAK POČEO OBILJEŽAVANJE 100. ROĐENDANA – ‘Našu svetinju nitko ne smije dirati’

HNRK “ZMAJ” IZLOŽBOM FOTOGRAFIJA U GALERIJI GOJAK POČEO OBILJEŽAVANJE 100. ROĐENDANA – ‘Našu svetinju nitko ne smije dirati’
Desetak panoa na kojima je dvjestotinjak fotografija koji svjedoče o osnivačima, igračima, predsjednicima, zastava Radničkog sportskog društva Zmaj iz 1921. godine, pehari i nagrade, sve to čini bogati stogodišnju povijest HRNK Zmaj, a približena je javnosti kroz Izložbu fotografija HRNK Zmaj Makarska 1921.- 2021., otvorenu u ranim popodnevnim satima u Gradskog Galeriji “Antun Gojak”. Izložba se može pogledati do 7. rujna.

Na otvaranju je Ivan Rašić, direktor HRNK Zmaja, podsjetio da ovim kulturnim događajem započinje proslava stotog rođendana Zmaja, zahvalivši Josipu Karamatiću, ravnatelju Galerije Gojak, na ugošćavanju izložbe.

Svojim dolaskom izložbu je uveličao Anđelo Raffanelli, bivši igrač, donedavni tajnik i oružar u klubu. U ime njega prigodno slovo pročitao je Darko Vlatković, voditelj Škole nogometa, član Organizacijskog odbora obilježavanja obljetnice.

Raffanelli se podsjetio na 10. srpnja prije stotinu godina kada je u park šumi Osejava osnovan RNK “Zmaj”.

- Toni Antonini, Ante Buljubašić, Stipe Vranješ, Kleme Vranješ, Tonći Vuzio, Antonijo Zelić, Ante Srzić, Jure Raos, Mate Mihaljević su osnovali “Zmaj”, a bila je to skupina naprednih radnika. Nisu bili svjesni da su stvarali i pisali povijest, stvarali svetinju svih nas. To dijete je prošlo puno toga, nepravde, politizacije, ratove. Bilo je uspona i padova. Ali našu svetinju nitko ne smije dirati. Našeg Zmaja nitko neće slomiti – poručio je Raffanelli.

Među posjetiteljima zanimljive izložbe koja govori o kontinuitetu nogometa u Makarskoj bio je i Matko Ribarović, bivši igrač od 1975. do 1994., a penali su mu bili specijalnost.

- Lipo da je na ovaj način izložena povijest Zmaja – poručio je.

Radost proslave velike obljetnice HRNK Zmaja posjetom izložbi s Makaranima je podijelila i nekolicina članova HNK  Hajduka. Izložbu su razgledali i čestitali na obljetnici igrači Josip Elez, Emer Sahiti, team manager Stjepan Badrov, PR služba Božo Pavković.

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh