IVAN JOSIPOVIĆ, VODITELJ MALE ŠKOLE FOLKLORA FA TEMPETA: ‘Djeca kroz igru uče narodne plesove, a najsretniji su kad obuku makarsku narodnu nošnju i zaplešu’

IVAN JOSIPOVIĆ, VODITELJ MALE ŠKOLE FOLKLORA FA TEMPETA: ‘Djeca kroz igru uče narodne plesove, a najsretniji su kad obuku makarsku narodnu nošnju i zaplešu’
Folklorni ansambl “Tempet”, više od dva desetljeća čuvar makarske i hrvatske narodne tradicije, našao je način kako naučiti mlađe generacije da zavole narodno blago.

Prije tri godine pokrenuli su Malu školu folklora, a ovih dana ponovno u dvorani Arte čuje se vesela igra i pjesma najmlađih Makarana. Upisana je još jedna generacija, njih dvadesetak, kroz dvije grupe u kojoj su u jednoj djeca od 4 do 6 godina, a u drugoj od 7 do 10 godina.

Na vratima ove Male škole s osmijehom ih je dočekao voditelj Ivan Josipović, i sam dijete Tempeta još od gimnazijskih dana. Folklorne korake za vrijeme studija u Splitu brusio je u Brodosplitu. Ljubav i znanje prema folklornom blagu sada prenosi najmlađim članovima Tempeta, koji tako postaju čuvari i na kojima je lijepa budućnost makarskog folklornog ansambla.

- Djeca su s nestrpljenjem čekala 8. rujna i prve probe. Na početku se igramo starih igara, družimo, upoznajemo, razvijamo zajedništvo. U svemu nam pomažu i bojanja slikovnica, jer maleni teže drže koncentraciju, na taj način zaborave na vrijeme, a sve su bliži prvim folklornim koracima. Polako se slaže taj mozaik, od krugova, preko laganih figura do plesnih koraka i koreografija prilagođenih njihovom uzrastu. Naravno, prvo se zagrijavamo, a potom pokreti i koraci. Radimo sve do ljeta, s pauzom za Božić. Svi se vesele nastupima. Obično prva priredba bude za božićne blagdane, a ona ‘prava’ je nastup pred publikom. Oči im zaiskre kada znaju da će jednoga dana, kada nauče monfrinu, điger, tempet tu radost makarskih gradskih plesova pokazati i publici – kaže Josipović, zanesenjak u narodne plesove, nadasve sretan što ima priliku čuvanje tradicije prenositi djeci i mlađim generacijama.

- U Maloj školi folklora još ima mjesta – potvrdila nam je Any Carević Grbić, predsjednica FA Tempeta, inače prva tajnica i plesačica od svoje srednjoškolske dobi.

- U Tempetu smo shvatili da moramo misliti na budućnost i tko će čuvati tradiciju ansambla, a time i narodnu. Tako je krenula Mala škola, i zadovoljni smo što već imamo nasljednike. Naši najmlađi članovi tek imaju četiri godine života, ali presretni su kada ih roditelji dovode na probe. Pravi gušt njima, a i nama. Ako im u toj najmlađoj dobi ne razvijemo osjećaj za folklor kasnije ide puno teže. Lijepu Tempetovu tradiciju ima tko čuvati – ponosno će Any Carević Grbić.

 

 

Jasna Morović/IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh