MAKARANI SE RADUJU KONCERTU KLAPE ‘SVETI JURAJ’ I ORKESTRA HRVATSKE RATNE MORNARICE – Glazbeni spektakl uveličat će proslavu Dana HRM-a

MAKARANI SE RADUJU KONCERTU KLAPE ‘SVETI JURAJ’ I ORKESTRA HRVATSKE RATNE MORNARICE – Glazbeni spektakl uveličat će proslavu Dana HRM-a
Izvrsna vokalna interpretacija i instrumentalna pratnja odlike su koncerta mornaričke klape ‘Sveti Juraj’ i Orkestra Hrvatske ratne mornarice, a koji uvijek pobuđuje veliko zanimanje Makarana. Njihovu glazbenu snagu i poruku doživjeli su u srpnju 2019. na koncertu priređenom na Kačićevu trgu.  Zato publika s nestrpljenjem čeka njihov novi nastup, a kojim će poznati i priznati glazbenici uveličati proslavu Dana hrvatske ratne mornarice 18. rujna u 20 sati u Ljetnom kinu, a ulaz je isključivo uz predočenje Covid potvrde.

Iza klape ‘Sveti Juraj’ je dva desetljeća plodnog rada, a svojom pjesmom pronosi tradicijske vrijednosti i svojevrstan je hrvatski brend. Teško je nabrojiti sve nagrade i priznanja koje krase ovu klapu, od Srebrene kule Cambi, Zlatne plakete s kadenom Mare nostrum Croaticum, Porina, sve do Splitskog festivala o ‘Klapa Gospi Sinjskoj’.

Tijekom svog 20-godišnjeg rada klapa je izdala više od 150 audio i video snimaka kroz brojne albume čija se tematika proteže od tradicionalnih dalmatinskih klapskih pjesama, napjeva svjetovnog i duhovnog karaktera do domoljubnih i modernih pjesama pod umjetničkim vodstvom prof. Dragice Bošnjak, prof. Vladana Vuletina i prof. Marija Božića Zapovjednik klape je stožerni narednik Marko Bralić.

Orkestar Hrvatske ratne mornarice već tri desetljeća promiče kulturni život Splita u kojem je utemeljen 1991. i cijele Hrvatske te promiče humane vrijednosti. U svojim prvim godinama djeluje u formi simfonijskog puhačkog orkestra, kojim su ravnali priznati hrvatski dirigenti (P. Dešpalj, L. Voltolini, M. Tarbuk, E. Mičić, H. Zlodre, I. Lipanović, D. Marušić), a ostvarene su i brojne suradnje s najistaknutijim vokalnim i instrumentalnim solistima, komornim ansamblima, vokalnim sastavima i zborovima.

Od 2008. godine Orkestar HRM djeluje u sastavu Orkestra OSRH. Zbog smanjenja broja glazbenika, Orkestar danas u koncertnim prilikama djeluje u formi plesnog orkestra i/ili big banda, a u protokolarnim i promenadnim prilikama nastupa u klasičnom marching band sastavu. Iako su na repertoaru različiti glazbeni žanrovi, Orkestar je najčvršće vezan uz hrvatsku glazbenu baštinu, poglavito onu dalmatinske provenijencije. Stotine ostvarenih koncerata i ne manje drugih izvedaba svjedoče o reputaciji ansambla i daju čvrsta jamstva i nedvojbeno povjerenje u budućnost ovog elitnog glazbenog tijela. Zapovjednik Orkestra HRM je bojnik Milan Milas, a dirigent mo. Tonći Ćićerić.

 

 

J.M./arhiva MP

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh