MALA, ALI JAKA FILMSKA SEKCIJA OŠ. O. PETRA PERICE NIŽE NAGRADE – Nakon pohvalnice za ‘Pedalam i uspjehe stvaram’ u Bjelovaru lijepe vijesti očekuju s Revije u Varaždinu

MALA, ALI JAKA FILMSKA SEKCIJA OŠ. O. PETRA PERICE NIŽE NAGRADE – Nakon pohvalnice za ‘Pedalam i uspjehe stvaram’ u Bjelovaru lijepe vijesti očekuju s Revije u Varaždinu
Vikend je, a čuju se glasovi i rad računala u kabinetu za hrvatski jezik u Osnovnoj školi o. Petra Perice. Nije privid, nego stvarnost, jer vrijedni članovi Filmske sekcije učenice Lana Strman, Petra Okmažić, Mia Beus, Katarina Blažević, zajedno s entuzijastičnom nastavnicom Marinom Srhoj, stvaraju nove priče na filmskoj vrpci.

Puno truda i odricanja da je itekakve plodove. Već su im ruke pune nagrada i pohvala, a najnovije su im uručene u Bjelovaru na 14. malom DOKUartu.

- Na ovaj događaj je bilo pozvano samo sedam filmova iz cijele Hrvatske, a od tih sedam naša su dva filma.  Film “Volontiranje” osvojio je 1. nagradu. To je TV reportaža o mladim volonterkama Ani Vučko i Ani Protrki koju je radila učenica Lana Strman uz moje vodstvo – sretno će Marina.
Film “Pedalam i uspjehe stvaram” dobio je posebno priznanje članova žirija Malog DOKUarta. To je dokumentarac u kojem su predstavili našeg uspješnog Ivana Okmažića, a na filmu su radile Lana Strman, Mia Beus, Katarina Blažević i Petra Okmažić uz vodstvo nastavnice Srhoj.
Još ne tako davno ime pok. nastavnika Vinka Garmaza bilo je sinonim za dječje filmsko stvaralaštvo u Makarskoj.

Nekoliko godina vladao je tajac dok se izazova nije latila Marina Srhoj.

- Kroz hrvatski jezik svojim učenicima želim približiti sve do najdaljeg umjetničkog horizonta, a film i njegovo stvaranje nose i objedinjuju puno kreativnosti i kvaliteta. Razmišljala sam kako krenuti sa stvaranjem filma, možda se i kolebala bojeći se da nemam dovoljno znanja. U tom trenutku Josip Vujčić upućuje mi riječi ohrabrenja, i shvaćam, da ću malo pomalo, kada krenem i uspjeti – otkriva nam Marina. Stalni rad na sebi, edukacije, velika potpora OŠ o. Petra Perice i ravnateljice Renate Gudelj, i misija je uspjela i traje.

Filmska sekcija OŠ O P. Perice već je bogata za svojih dvadesetak uradaka, a među njima je i dokumentarac o ocu Petru Perici.

- Ponosna sam kada vidim s koliko ideja i energije Lana Petra, Mia i Katarina pristupaju svakoj zamisli i novoj temi. I bivši članovi u stalnoj su vezi sa starom ekipom. Tako je i nastala tv reportaža o dvije AneVučko, danas maturantici gimnazije, i Protrka, a obje su velike humanitarke i volonterke Crvenog križa Makarska, a među prvima su pohitale u Petrinju nakon razornog potresa.

Filmovi o Anama ka i ‘Pedalam i uspjehe stvaram’ među 200 prijavljenih na Reviji u Varaždinu, su ušli u konkurenciju 70 najboljih, i za ovaj vikend u Makarskoj čekaju lijepe vijesti.

- Sa svoje strane nastojim dati ono najbolje, a posebno me nadahnjuje sklad mojih filmašica. Tu energiju teško je iskazati riječima. Zato mislim da filmovi najbolje govore o nama. Sve je počelo s ručnom kamerom, a danas raspolažemo s kvalitetnom opremom, puno volje pretvorilo se u puno znanja – ponosno će Marina Srhoj.

Inače, svi filmovi sekcije mogu se pronaći na YouTubeu na kanalu Filmska sekcija OŠ oca Petra Perice.
Ideje se nižu, ljubav za filmsko stvaralaštvo jača. Svi zajedno priželjkuju da Makarska ponovo ima i kino.

 

 

 

Jasna Morović/OŠ o. Petra Perice

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh