MARINKO TOMASOVIĆ „PROVEO” SUGRAĐANE KROZ POVIJEST POLUOTOKA SV. PETRA – Plan je dragocjena otkrića arheoloških istraživanja prezentirati u vili Irena

MARINKO TOMASOVIĆ „PROVEO” SUGRAĐANE KROZ POVIJEST POLUOTOKA SV. PETRA – Plan je dragocjena otkrića arheoloških istraživanja prezentirati u vili Irena
Veliko zanimanje sugrađani su pokazali za predstavljanje rezultata arheoloških istraživanja s poluotoka Sv. Petra upriličenog sinoć u dvorani Arte u organizaciji Gradskog muzeja Makarska. Uz slajdove, iznimno zanimljiva otkrića istraživanja, predstavio je arheolog Marinko Tomasović, ravnatelj Gradskog muzeja Makarska. Na startu je zahvalio svojem timu na čijem je čelu bio provodeći iscrpno desetogodišnje istraživanje koje je završeno u srpnju ove godine. Pozdravio je nazočne među kojima i dogradonačelnicu Antoniju Radić Brkan te znalački vješto proveo publiku kroz bogatu i zanimljivu povijest otkrivajući dragocjene nove arheološke nalaze s poluotoka Sv. Petra kojim se ovaj grad ponosi.Evo samo nekoliko naglasaka iz iznimno zanimljivog i stručnog izlaganja.

- O ranijim povijesnim tragovima na poluotoku gotovo se ništa nije znalo. Stariji pisci usmjeravali su pozornost tek crkvici uz morski rub ili govorili o zametnutom samostanu. Svećenik i pisac, Makaranin P. Kaer dao je za naslutiti, pišući o nekim temeljima, ulogu položaja i u rimskom razdoblju. Ipak, njegov navod za dugo je vremena posve pao u zaborav. Praznina o značaju lokaliteta Sv. Petar ispunjena je tek netočnom predajom kao mjestu na kojemu su 1815. ukopavali umrle od kuge – naglasio je Tomasović.

Govoreći o spoznajama o lokalitetu Sv. Petar nakon arheoloških istraživanja 2011.-2021., Tomasović je podsjetio kako su nakon geodetskog snimanja terena, u jesen 2011. započela sustavna arheološka istraživanja na Sv. Petru.

-Arheološka istraživanja tijekom tih godina relativizirala su dosadašnju historiografsku postavku kako antički Muccurum 548. nije saživio pustošenje u ratu s Gotima. Među nalazima koji nedvojbeno potvrđuju nastavak života na Sv. Petru sve do kraja 6. ili početka 7. st. osobito se ističe brončani novac cara Justina II. (565. -574.). Antički Muccurum, osobito utvrda na Sv. Petru, očito su relativno lako obnovljeni nakon rata, jer se u 7. st. navodi se kao Mucru. Iznimna brojnost pokretnih nalaza datacijom u kasnu antiku, glavninom dijelova amfora i preostale keramike, dokazuje najveću aktivnost lokaliteta upravo u prvoj polovini 6. st. Dio nalaza pripada razdoblju srednjeg vijeka, te ranom i novom vijeku, vremenu osmanske vladavine i dolazeće vlasti Venecije. Tada je zaravan Sv. Petra primarno korištena kao sakralni prostor s jednim od gradskih grobalja. Crkva sv. Petra, izmijenjena u srednjem vijeku, naziva se 1615. g. katedralom, a početkom 18. st. dobiva barokizirani izgled. Kao zapuštena teško stradava u siječanjskom potresu 1962., a iduće godine eksplozivom je posve sravnjena do temelja. Obnovljena je i ponovo posvećena 1993.

U konačnici, takva okolnost značila je i potvrdu kako je uzvišena zaravan poluotoka Sv. Petra u cjelokupnoj površini omogućila kontinuitet života i korištenja, od najranijeg hoda u povijesti Makarske sve do naših dana.

Bogati rezultati istraživanja sasvim su dobar temelj za proglašenje poluotoka Sv. Petra arheološkim parkom što se već dogovara.

- Sveti Petar je na dobrom putu da uz jednu proceduru u racionalno dogledno vrijeme bude proglašen arheološkim parkom – kazao je Marinko Tomasović.

Krešimir Grčić, djelatnik Gradskog muzeja Makarska je podsjetio kako je u planu obnova vile Irene gdje bi se izložio sav materijal pronađen na Sv. Petru. – Zahvaljujući makarskoj razvojnoj agenciji MARA, dobili smo prošle godine oko 850 000 kuna za obnovu vile Irena. Grad Makarska se obvezao na to dodati još 2 milijuna kuna.Tako bi tim sredstvima obnova vile Irena trebala započeti u 11. mjesecu. Takav je plan – naglasio je.

Janja Glučina/IvoR

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh