DALMACIJA ULTRA TRAIL 21 – S makarske rive startalo stotinjak trkača iz cijeloga svijeta

DALMACIJA ULTRA TRAIL 21 – S makarske rive startalo stotinjak trkača iz cijeloga svijeta
S makarske gradske rive startala je u 8 sati međunarodna trail utrka „Dalmacija Ultra Trail 2021“ u kojoj sudjeluje ukupno preko 200 natjecatelja iz cijeloga svijeta od kojih je njih stotinjak na ovoj ruti dugoj 56 kilometara, trasom Makarska – Tučepi -Biokovo – Baška Voda – Brela do Omiša.

Međunarodna utrka „Dalmacija Ultra Trail 2021“ održava se već šesti put na području od Makarske do Kaštela, a s centrom zbivanja u Omišu. Cijeli projekt je pokrenut je kako bi se popularizirao boravak u prirodi, trčanje i da bi se valoriziralo i prezentiralo kulturno i prirodno nasljeđe. Na širem području Splitsko-dalmatinske županije utrka obuhvaća pet planina, tri rijeke i brojne povijesne i kulturne destinacije i lokalitete koji su samo dio bogate kulturno-povijesne baštine naše regije koju sudionici upoznaju kroz ovaj međunarodni događaj. Na ovaj način utrka aktivira i ovdašnje građane za sport u prirodi, ali je ovo i dobra turistička promocija u kojoj sudjeluju trkači iz cijeloga svijeta. Do sada je u ovih šest izdanja utrke sudjelovalo oko 50 zemalja, kazao je za portal Makarsko primorje Igor Drašković, direktor utrke.

Dalmacija Ultra Trail obuhvaća 3 utrke različitih dužina kako bi svaki trkač željan novih izazova i iskustava našao upravo onu koja mu svojom trasom i popratnom pričom najbolje odgovara: Mountain DUT 122km s 5680 m uspona, Sea DUT 56 km s 3010 m uspona te Ethno DUT 18 km s 820 m uspona.

Centralno mjesto događanja je grad Omiš, a trase utrka obuhvaća pet planina (Mosor, Kozjak, Biokovo, Omiška Dinara i Primorska Kosa), tri rijeke (Jadro, Žrnovnica i Cetina) i kulturno-povijesnu baštinu Splitsko-dalmatinske županije, 5 gradova (Split, Omiš, Makarska, Kaštela, Solin) i 7 općina (Klis, Podstrana, Dugi Rat, Zadvarje, Brela, Baška Voda, Tučepi).

Udruga Dalmacija Trails osnovana je 2015., a osnovna djelatnost i misao vodilja je poticanje, razvijanje i unapređenje, sportskih i rekreativnih aktivnosti, i valorizacija starih puteva i neiskorištenih prirodnih potencijala regije te podizanja svijesti o sportu i fenomenu sportskog turizma. Udruga broji 15 članova volontera koji cijelu godinu rade na organizaciji manifestacije.

Janja Glučina / IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh