ZAŠTITA PALMI OD CRVENE PALMINE PIPE VRŠIT ĆE SE SVAKIH 40 DANA – Makarski vatrogasci čiste suhe grane, stručnjak tretira vegetativni vrh

ZAŠTITA PALMI OD CRVENE PALMINE PIPE VRŠIT ĆE SE SVAKIH 40 DANA – Makarski vatrogasci čiste suhe grane, stručnjak tretira vegetativni vrh
Palme, makarske ljepotice, kako im vole tepati domaćini i turisti, zeleni su ukras grada, ali izložen velikoj opasnosti. Kao i u drugim primorskim mjestima na udaru su štetnika crvene palmine pipe, a ako se ne zaštite stabla, opasno prijeti razmnožavanjem, a koje ima za posljedicu sušenje palmi.

U Gradu su prije tri godine krenuli sa zaštitom palmi na javnim površinama, što se pokazalo učinkovitim, ali štetnik ne miruje. Vrlo često dolazi s palmi iz privatnih okućnica.

Stoga je Grad Makarska poduzeo mjere kako bi se još kvalitetnije radilo na zaštiti palmi i spašavanju stabala koja su već imali crvenu oznaku, znak uklanjanja cijele palme.

Ta ovaj stručni posao zaštite palmi angažirana je zagrebačka firma ‘D 90′ d.o.o. koja će tijekom ovog tjedna izvršiti liječenje i zaštitu stabala.

Makarski vatrogasci prvo uklanjaju suhe grane, a potom na scenu stupa stručna ruka.

- Tretiramo palme metodom injektiranja direktno u deblo te pripravkom MPK gnojiva zalijevamo vegetativni vrh – pojašnjava Danijel Novak, mag. agronomije, voditelj zaštite bilja u ‘D 90′.

Ističe kako će se potrebna zaštita obaviti na 103 palme, a postupak će se ponavljati svakih 40 dana te na taj način onemogućiti da crvena palmina pipa položi jaja i razvije obitelj.

Novak dodaje kako se mislilo da za dio palmi neće biti spasa jer su gotovo sve grane bile suhe, ali nasreću ostao je zeleni vrh. Iz njega će stablo ponovno formirati krošnju.

 

 

Jasna Morović/IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh