Velikim humanitarnim koncertom prikupljeno 206 tisuća kn za liječenje 14-godišnjeg Marka Glibote

Velikim humanitarnim koncertom kojim su Makarska i Makarsko primorje pokazali veliko srce i solidarnost, prikupljeno je 206.000 kn za liječenje 14-godišnjeg Marka Glibote. Ta su sredstva danas prebačena s posebnog žiro računa Udruge Sunce na tekući račun Marka Glibote, izvijestila je Olivija Prodan Ravlić, predsjednica Udruge Sunce na današnjoj pressici gdje su se članovi Građanske inicijative i Grada Makarske, zapravo i sami najzaslužniji za organizaciju humanitarnog koncerta, održanog 29. rujna) zahvalili svima;izvođačima, sponzorima, pokroviteljima,volonterima, udrugama, medijskim kućama, i nadasve svim građanima Makarske, Makarskog primorja i šire koji su pridonijeli uspjehu akcije. Zahvalnost su  uputili Zorica Andrijašević Dona, od koje je i počela organizacija  koncerta, Sanja Puharić, predsjednica Savjetovališta Lanterna i Olivija Prodan Ravlić, ispred Udruge Sunce koja je pružila tehničku potporu. A, samim njima na golemom doprinosu u ime glavnog pokrovitelja Grada Makarske i svim koji su na bilo koji način, od izvođača do volontera,  pomogli zahvalio je Miroslav Družianić, zamjenik gradonačelnika Makarske.

-Kao što je poznato, organizaciju koncerta i čitave humanitarne akcije pomogle su brojne makarske i podbiokovske udruge, škole i organizacije bez kojih ova akcija ne bi bila moguća. U akciju ‘Marko te treba’ bilo je uključeno preko 100 volontera iz osnovnih i srednjih škola u organizaciji Savjetovališta Lanterna, zatim iz Udruge Mike Ožić, iz 156. brigade i drugih udruga i organizacija koje su bile angažirane od svakodnevnih poslova prodaje ulaznica i majica do osiguranja ulaza i prodaje pića hrane suvenira. Prodano je 3000 ulaznica i 500 majica sa znakom ,Marko te treba’. Danas zaključujemo ovu akciju i pozivamo sve koji su samoinicijativno formirali kutije za prikupljanje donacija da ih  zatvore i donesu u Sunce, gdje će se novac brojati i uz potvrdu uplatiti na Markov račun, naglasila je Olivija Prodan Ravlić.

Ukoliko bude potrebno ova Građanska inicijativa će se ponovno aktivirati i pozvati sve na pomoć onima kojima je  pomoć potrebna, poručili su s današnje pressice, zahvalivši neizmjerno više puta svima koji su sudjelovali u ovoj akciji. A sudjelovali su mnogi i  pojedinačnim uplatama  i to od Grada Visa, preko Trogira do Metkovića i naravno  Makarana u našoj metropoli.

 PišeJanja Glučina / Foto Željko Kovačić

  

Marko je sada na liječenju u Zagrebu

Naš sugrađanin 14 godišnji Marko Glibota već dvije godine boluje od leukemije od koje se liječio u KBC Rebro u Zagrebu. U ovom centru izvršena je transplantacija koštane srži od nepoznatog donera. Tijekom kemoterapije došlo je do ozbiljnijeg oštećenja mokraćnog mjehura koji se bezuspješno liječi cijelu godinu. Zbog sanacije oštećenog mokraćnog mjehura stupilo se u kontakt s klinikom u Italiji u kojoj se posebnim postupkom liječi ta bolest, a u kojoj se mogla liječiti i leukemija. Prema prvim saznanjima za nastavak liječenja uključujući i ponovnu transplantaciju bilo je potrebno prikupiti 250 000. Na zamolbu roditelja u lipnju se započelo prikupljati sredstva za pomoć pri liječenju i prikupilo 100 tisuća eura. Međutim, zbog eksperimentalne faze postupka od odlaska u Italiju se odustalo. Sredinom kolovoza Marko je premješten na liječenje u dječju kliniku u Wurzburgu s namjerom da se liječi i jedno i drugo, a zašto je bio potreban isti iznos sredstava. Nakon nekog vremena izolirana je bakterija pneumonomas za koju u klinici nisu znali, te je zato Marko otpušten iz klinike s obvezom jednokratnog tjednog dolaska radi kontrole. Prije nekoliko dana Marko je zbog rizika i za njega i za kliniku vraćen na liječenje u Hrvatsku, gdje se očekuju daljnji koraci, izvijestila je Građansku inicijativu Biljana Selak, Markova učiteljica od koje je akcija prikupljanja pomoći i inicirala.

Osnivanje Socijalnog vijeća grada Makarske

Dogradonačelnik Miroslav Družianić najavio je osnivanje Socijalnog vijeća grada Makarske, jer je, kako se sam uvjerio u ova tri mjeseca kada je kroz njegov ured, kaže, prošlo dvjestotinjak građana u potrazi za nekim vidom socijalne pomoći, situacija iznimno dramatična, i kriza naših sugrađana velika. Željiko Kovačić, fotoreporter, na pressici je predložio da Socijalno vijeće inicira osnivanje humanitarnog fonda u gradu gdje bi se kontinuirano skupljala sredstva za one najpotrebnije.

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh