Održan sastanak Grada sa socijalnim, humanitarnim te udrugama u civilnom sektoru

U trećem u nizu sastanaka s gradskim udrugama, zamjenik gradonačelnika Makarske Miroslav Družianić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Dražen Kuzmanić i suradnici održali su sastanak  s predstavnicima socijalnih, humanitarnih te udruga u civilnom sektoru kako bi razmotrili aktualno stanje te govorili o planovima i programima udruga za 2014. godinu s obzirom na skorašnje donošenje gradskog proračuna za idućih 12 mjeseci. Sastanku je nazočilo dvadesetak predstavnika udruga koji su, svaki iz svojeg kuta, upozorili na probleme s kojima se svakodnevno susreću.

- Ono što vam mogu jamčiti je da ćemo biti partneri. Ako se treba i posvađati, neka bude, ali sve je bolje nego šutnja i marginalizacija. Meni se obraćalo desetak udruga, klubova, koji su gradjanske_udruge151013_009mi se žalili da ih se do sada nije htjelo primiti. Ja to ne mogu razumjeti i obećavam da se to neće događati. Svi ćete imati priliku razgovarati u ‘četiri’ oka , svi ćete imati priliku pitati i dobiti odgovore, makar oni bili negativni. Što se tiče prostora, koji je mnogima problem, Grad vam stoji na raspolaganju s onim što ima. Nažalost nemamo bogatstvo, no eto, ulažemo sada zajednički napor za prostor Merkura 5, postoje planovi da tamo bude kulturni centar, a mnogi od vas rade blisko kulturi u Makarskoj, kazao je Miroslav Družianić, dok je pročelnik Kuzmanić još jednom upozorio na rok od 21. listopada do kada udruge trebaju ispuniti i predati obrasce za plan rada za 2014. godinu. – Na temelju toga će se raditi proračun kada je u pitanju Odjel za društvene djelatnosti zato preuzmite, ispunite i navedite što ćete raditi u idućoj godini a na temelju toga će se raditi projekcije i za 2015. te 2016. godinu, ponovio je Kuzmanić u uvodu. Što se tiče same rasprave, vrijedi kazati kako je ona protekla u najmirnijem ozračju od dosadašnjih. Većina predstavnika zapravo je pohvalila suradnju s gradom, iako su mnogi istaknuli onaj zajednički problem nedostatka adekvatnog prostora za rad te zatražili konkretniju financijsku pomoć Grada.

 Sunce i Lanterna: Potrebna je financijska pomoć oko stručnih suradnika

Među najistaknutijim civilnim udrugama u Makarskoj su već dugo vremena udruga Sunce te savjetovalište Lanterna, čija su predstavnice Olivija Prodan Ravlić te Sanja Puharić upozorile, još jednom, na teškoće s kojima se susreću. Tako je predsjednica Sunca Olivija Prodan Ravlić napomenula i kako broj osoba s invaliditetom raste, kako je broj zaposlenih gradjanske_udruge151013_puharicprofesionalaca sve manji i kako je pomoć Grada u tom smislu nužna. – Za primjer, nama sada traje natječaj za logopeda i fizioterapeuta na četiri mjeseca. I taman kada nekoga naviknete na tu vrstu usluge po povoljnijoj cijeni, s time morate prestati. Ja bih apelirala na Grad da se pokuša barem taj primarni dio financirati na nivou lokalne zajednice jer nam je gradska podrška nužna, kazala je između ostalog Olivija Prodan Ravlić napomenuvši predstavnicima svih udruga da se za tehničku pomoć oko izrade projekata, koji su neminovnost djelovanja udruga, mogu obratiti upravo njima.- I mi nakon toliko godina rada imamo mnogo problema i znamo kako je udrugama koje imaju i manje od nas, bez obzira na to koliko su vrijedne i poticajne za kvalitetu života u gradu kao što je naš. Udruge danas žive od projekta do projekta i zato su vam, što se tiče pomoći oko pisanja projekata, naša vrata uvijek otvorena, kazala je predsjednica udruge Sunce podsjetivši da je do sada predlagala da se u Makarskoj otvori Ured za udruge koji bi bio zadužen upravo za pomoć i koordiniranje njihovog rada.Slično je govorila i Sanja Puharić, kazavši da gro savjetovališta Lanterna čine stručni suradnici u osnovnim i srednjim školama, naglasivši da s asistentima u nastavi rade sedam godina. – Godinama radimo s asistentima. Ako netko dobro radi, mi bi ga rado ostavili s nama ali ne možemo jer im je vrijeme s nama ograničeno i zato molim Grad da nam pomogne konkretno, poručila je Puharić te dodala da bi se Grad, u vidu aktualne situacije s dodjelom prostora Merkura 5 gradskim udrugama, sjeti i Lanterne. – Mi isto tako vidimo sebe tamo, kao i mnogi, jer aktivnosti imamo mnogi a nemamo ih gdje obavljati, kazala je Puharić spomenuvši kao idealan primjer Veliku Goricu, gdje je otvoren Centar za djecu i mlade, koji danas upošljava šest osoba.

Udruga sv. Vinko Paulski:  Obilazimo komune i pomažemo nemoćnima, a za benzin prosimo novac

S druge strane, riječ su imali i predstavnici gradskih udruga koji uspješno rade s minimumom sredstava – primjerice Tonči Lalić je u ime HGSS-a istaknuo kako su spasitelji s radom započeli prije više od 20 godina praktički bez ičega, kazavši da im je potrebna jedino pomoć oko opreme. Posebno je interesantno, pak ,bilo izlaganje o radu udruge Sv. Vinka Paulskog o gradjanske_udruge151013_ravlicčemu je izvijestila predsjednica Ankica Ravlić, kazavši da djeluju već 12 godina ali da se u javnosti uglavnom malo zna o njihovim akcijama jer im je pomoći onima kojima je potrebno – najveća nagrada. – Mi možemo ponosno kazati da smo napravili mnogo, iako se financiramo sami. Redovno obilazimo tri komune o kojima skrbimo, same radimo sve što treba a kada nam nedostaje financijskih sredstava za bilo što, od benzina do drugih stvari, doslovce moramo prositi. S druge strane, u jednoj humanitarnoj akciji smo ovog tjedna prikupili lijep novac za školovanje najsiromašnije djece u našoj misiji na Solomonskim otocima i od tih će sredstava najmanje 100 djece biti školovano. Osim toga, obilazimo one kojima je pomoć najpotrebnija, a uglavnom su u pitanju vrlo teški slučajevi, kazala je Ravlić spomenuvši nedavni slučaj jedne naše sugrađane, nekoć ugledne turističke djelatnice, koja danas živi starost u, kako se izrazila, ‘stravičnim uvjetima’. – Herojski je bilo ući unutra, sve počistiti, oprati gospođu, mnogi to ne bi mogli kada bi vidjeli stanje koje smo mi tamo zatekli. Trebamo je osim toga zbrinuti, kontaktirali smo Centar za socijalnu skrb međutim naišli smo na zid i ne možemo dalje. Apelirala bih na Grad da nam pomogne u ovom slučaju a što se tiče našeg rada, istina je da nam treba financijskih sredstava, ali ako ih ne bude i dalje ćemo se truditi same kao i do sada, kazala je Ankica Ravlić

 Petar Kelvišer: Grad mora donijeti novi Program ukupnog razvoja Makarske

Među onima koji se nisu libili kritičkog tona bio je predstavnik udruge Ruke za bolju Makarsku Petar Kelvišer koji se, između ostalog  osvrnuo na problem droge među mladima u Makarskoj te na rad Vijeća za prevenciju ovisnosti.- Moramo se povezati i surađivati kako bi se stvari riješile. Javna je tajna, to se zna godinama, da ispred OŠ Stjepana Ivičevića gradjanske_udruge151013_kelviservikendima prođe više droge nego preko granice, o tome znaju i građani i policija, ali se o tome ne govori. Vijeće za prevenciju ovisnosti se sastaje previše rijetko a dojma sam da i kada se sastanu ne znaju što bi kazali o problemima, kazao je Kelvišer te istaknuo, prema svom mišljenju, možda i najveći problem iz kategorije ‘gorućih’: Program ukupnog razvoja Makarske.  – Bivša vlast je prije nekoliko godina izradila dokument koji se zove Program ukupnog razvoja, koji je trebao biti napravljen po željama građana i civilnih udruga, odnosno jedna opširna analiza iz koje je moguće iznjedriti projekte. Usvojila ga je i sadašnja vlast na način da je, kao tadašnja opozicija, dignula ruke za taj program. Nažalost jer taj program vrlo loše napravljen, praktički nitko nije kontaktiran od udruga na pravi način, za njega građani nisu dali glas niti znaju za taj dokument, ali se u budućnosti neće moći buniti jer na papiru stoji upravo suprotno – da su ga oni podržali. Ja molim gradsku vlast da se od tog dokumenta ogradi i da krene u izradu novog. Nudim vam svoju pomoć i rado ću vam dati svoja saznanja i prijedloge, upozorio je Kelvišer.

Ozren Franić / IvoR

O budućnosti Domu zdravlja: Grad će od Županije tražiti prekid tri godine duge šutnje

Interesantna je bila ‘rasprava’ o statusu i budućnosti Doma zdravlja u Makarskoj, koju je potaknuo predstavnik Udruge za zaštitu Doma zdrava dr. CROP_laznibat_gradjanske_udruge151013_008Josip Laznibat, apeliravši da se Grad zauzme za konačan odgovor o po pitanju Doma zdravlja. Gradsko vijeće Makarske još je prije tri godine donijelo zaključak da se ispostava Doma zdravlja Makarska izdvoji iz županijskog Doma zdravlja, te o tome tražilo očitovanje Županije, no odgovora do danas nema. Laznibatu je odgovorio zamjenik gradonačelnika, kazavši da će se to pitanje u najkraćem roku aktualizirati. – Preko županijskog vijećnika postavit ćemo pitanje da nam napokon kažu može li ili ne može. Ova šutnja od tri godine je u najmanju ruku nemoralna, da se na legitiman zahtjev jedne zakonite vlasti ne odgovara, odgovorio je Miroslav Družianić. Javila se po tom pitanju i predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić. – Naš Dom zdravlja je bio pojam i s pravom su ga ljudi doživljavali bolnicom jer uistinu i jest ispunjavao 80 posto potreba građana, a sve nas koji smo građani ovog grada boli duša kada vidimo u kakvom je stanju sada. Pokušavamo u što kraćem terminu organizirati prijem kod župana, da obveže ravnatelja Doma zdravlja da prisustvuje sjednici Gradskog vijeća na kojoj će jedna od točaka upravo biti ta o stanju u ovoj ustanovi, pa da čuje što Makarska želi, a da mi čujemo kakvi su planovi za Dom zdravlja, kazala je Martić.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh