Poznati makarski konobar Ante Ursić: Nakon 46 godina odlazi iz hotela Dalmacija u mirovinu

Ante Ursić, šef sale u hotelu Dalmacija, jedan od najpoznatijih makarskih konobara odlazi u mirovinu. Bio je to povod našeg razgovora s čovjekom koji je gotovo sinonim za makarske hotele. I on i njegova supruga Mirjana s kojom se upoznao i odradio u makarskim hotelima gotovo pola stoljeća, idu u zasluženu mirovinu!? Još su mladi, no pitanje je koliko će ljudi navikli raditi desetljećima i po šesnaest sati dnevno i to bez dana slobodnih u jeku sezone, moći mirovati.

-Hoćemo, optimistično će Ante Ursić koji ima 46 godina radnog staža, a supruga samo pet godina manje.

Završio je poznatu ugostiteljsku školu u Dubrovniku. Kasnije je završio i Višu ugostiteljsku u Opatiji.Odmah sam kaže  Ursić, imao stalni posao u Hotelima Makarska i evo došao sam do mirovine.

-Nekada se jako vodilo računa o kadru jer se znalo da je čovjek ključ turizma. Hoteli su stipendirali učenike koji su zauzvrat tijekom školskih praznika radili praksu, a po završetku školovanja odmah dobivali stalni posao. Startao sam u hotelu Park, a sedamdesetih odmah prešao u novoizgrađeni hotel Dalmaciju. I tako je radni odnos Ursića otpočeo. U hotelu Dalmacija upoznao je i zaljubio se u kolegicu. Na početku karijere, nakon svega dvije godine staža postaje šef sale, a potom šef servisa u hotelu Dalmacija gdje je dočekao umirovljeničke dane. Izvrstan ugostitelj, ali nadasve vrlo komunikativan s poznavanjem četiri svjetska jezika; njemačkim, francuskim, engleskim i talijanskim. U radnom kolektivu bio je omiljen i poštovan, ali i među stranim turistima tijekom godina zahvaljujući svojoj susretljivosti Ante Ursić je postao kućni prijatelj. Nema dvojbe da će i ovogodišnji gosti Dalmacije, a ima ih stotinjak stalnih, potražiti prijatelja Antu, bio on doma u Makarskoj ili u masliniku u Gornjim Brelima.

U mirovinu su se supružnici Ursić odlučili poći kako bi uživali u odrastanju unuke te će veli postati novopečeni maslinar  i urediti maslinik u Gornjim Brelima.

Gotovo smo sigurni da će ga kolege i dalje tražiti  svoga šefa za dragocjene savjete.

Što biste savjetovali mlađim kolegama? 

-Za uspjeh ugostitelja važna su tri elementa: pristup gostu, ljubaznost, čistoća i kvaliteta usluge, ali s naglaskom na komunikativnost. Zahvaljujući komunikativnosti bez problema sam izgradio kolegijalan i prijateljski odnos s kolegama i gostima. Cijenio sam uvijek osobnost odgajajući tisuće mladih koji su dolazili na rad. Nikada se nisam postavljao kao njihov šef već kao prijatelj i to su poštovali. Mladima treba dati šansu, prenijeti im iskustvo. Uvijek je na poslu bila idilična atmosfera. Bili smo klapa.

To su mi lijepe uspomene. A u svojem dugom stažu služio je ovaj ugostitelj i Tita i Tuđmana, Aloisia Mocka, predsjednike vlada Novog Zelanda i Australije. Sudjelovao je u tisuću događaja, poput Porina, dodjele turističkih nagrada, maturalne i svadbene zabave. Nije uvijek lako. Svi su zadovoljni jer su se ugostitelji uvijek trudili dati 300 posto od sebe, a zadovoljstvo  sudionika im je bila nagrada, ponosno će Ursić.

Što  Vam je bilo najteže u radu ugostitelja?

-Dvokratan i noćni rad te stres hoće li sve biti na vrijeme i kako treba. Iskreno, najteže bi znalo pasti nerazumijevanje  težine posla onih kolega zaposlenih u uredima, kaže.

Komunikativan, otvoren i uvijek srdačan, spreman  drugome biti na usluzi, pomoći, savjetovati, Ursić je i vrstan poznavatelj nekih ugostiteljskih tajni. Vrlo je poznat po spravljanju izvrsna tartar bifteka. Nije to lako jer se sve radi pred gostom. A da je to Ante radio izvrsno znaju stotine gostiju. Turisti iz Njemačke koji su odsjedali i u privatnom smještaju, znali su doći u hotel Dalmaciju kako bi im napravio tartar ili flambirao bilo koje slatko ili slano jelo ili pak kušati njegov izvrstan koktel. Zahvaljujući njegovu umijeću mnogi su zavoljeli šampanjac jer ga on sa sokom od naranče i sirupom od šipka, pretvara u kapljice neodoljiva koktela. Što reći na kraju nego živjeli supružnici Ursić!

Piše Janja Glučina  Foto J.Glučina i Vedran Ribarević

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh