Peruansko gorje Cordillera Blanca očima i perom Makaranina Željka Bockovca

Svatko tko u rukama ima vodič i priče može se sigurno penjati po peruanskom gorju, ili samo obogatiti svoje spoznaje o tamošnjim ljudima i prirodi

Željko Bockovac, utemeljitelj i član makarskog Speleološko-alpinističkog kluba ‘Ekstrem’, 2004., 2008. i 2011. godine pohodio je planinski masiv Corrdillera Blanca u Peruu. Doživljaj je bio toliko jak da je jednostavno imao potrebu svoja zapažanja i bilješke iz dnevnika podijeliti sa svima koji za cilj imaju taj južno američki planinski lanac. Nastala je tako knjiga ‘Cordillera Blanca – Peru, vodič i priče’, a koju je predstavio u Vatrogasnom domu 17. lipnja.

-U Peruu sam proveo tri puta po mjesec dana, i puno toga vidio i doživio. Pomislio sam – zašto ne svojim iskustvom pomoći drugima da se lakše snađu, ili onima koji vole ovu tematiku otkriti daleku prekooceansku zemlju na drugačiji način, iz pancerica, kaže 44-godišnji Bockovac, koji osvaja vrhove od svoje punoljetnosti, a do sada ih je pokorio više od petnaest, od 3,5 tisuće metara pa naviše po cijelom svijetu.

Knjiga je izašla prije mjesec dana u nakladi od 300 komada i prvi je hrvatski vodič po stranim planinama. Grafički prijelom potpisuje Studio ‘Duplo više’, a tiskala ju je zagrebačka ‘Printeka’. Bockovac je to zanimljivo štivo već predstavio u Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Gospiću, Splitu, putuje u Pulu, a nakon ljeta bit će u rukama čitatelja u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori. Izlazak knjige (u prvom dijelu je vodič, a drugi je osmišljen kao priča o svemu posebnom i zanimljivom u Peruu) omogućili su Hrvatski planinarski savez, Ambasada Republike Peru u Beogradu, JU PP Biokovo, Turistička zajednica grada Makarske te SAK ‘Ekstrem’.

Inače, to je njegova druga knjiga, jer je monografija o ‘Ekstremu’ izašla prije pet godina.

  • Piše Jasna Morović
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh