Predsjednik RH Ivo Josipović za posjeta Makarskoj: Drago mi je da postoje konkretni planovi razvoja grada i rješavanja problema

Srdačnu dobrodošlicu danas su predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću i  njegovim savjetnicima Zlatku Gareljiću i Siniši Tataloviću, priredili predstavnici Grada Makarske na čelu s gradonačelnikom Tonćijem Bilićem, te gvardijan Franjevačkog samostana u Makarskoj fra Ante Čovo.

Predsjednika Josipovića na gradskoj rivi dočekali su, uz gradonačelnika Bilića, dogradonačelnici Lori Veličković i Miro Družianić, a na sastanku u zgradi Grada pridružili su im se i Jagoda Martić, predsjednica Gradskog vijeća te potpredsjednici Aleksandar Bajić i  Zvonimir Galić.

Tijekom razgovora u zgradi Grada domaćini su upoznali predsjednika sa kapitalnim projektima na kojima se radi ,ali i onima koje se planira, na što je visoki gost izrazio zadovoljstvo da postoje konkretni razvojni planovi i načini kako riješiti probleme s kojima se suočavaju u radu. Hrvatski predsjednik, zajedno sa svojim savjetnicima, u zgradi Grada se sastao i s predsjednikom udruge DokuMa Jadranom Puharićem, koja će koncem svibnja organizirati prvi Festival dokumentarnog filma u Makarskoj. Sastanku su nazočili i predstavnici generalnog sponzora festivala Hotela Makarska – predsjednik uprave Bepo Srzić i Joško Lelas te gradska vijećnica Viki Puharić.

 

Zadivljen kulturnim blagom Franjevačkog samostana

-Nisam prvi put u Franjevačkom samostanu, ali uvijek sam zadivljen kulturnim blagom koje čuva. Na tome treba ustrajati, kazao je predsjednik Josipović nakon obilaska crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, stare franjevačke crkve, pinakoteke, knjižnice i Malakološkog muzeja u Franjevačkom samostanu. O svemu su ga pobliže upoznali gvardijan fra Ante Čovo i prof. dr. fra Miljenko Odrljen. Posljednjih godina Franjevački samostan ulaže velike napore i trud za očuvanje kulturne baštine. Tako je uređen prostor i preseljena pinakoteka, a planova je još puno, među prioritetima je sanacija krovišta. Gradonačelnik Bilić pokazao je zanimanje da Grad pomogne samostanu u što boljoj turističkoj promociji, a na taj način je put i do novca koji bi se uložio u popravak i održavanje Franjevačkog samostana.

Predsjednika Josipovića posebno je dojmio obilazak Malakološkog muzeja i zanimljivosti koje je saznao od časne sestre prof. dr. Marije Edite Šolić. Malakološki muzej otvoren je 1963. i čuva oko tri tisuće školjaka iz cijelog svijeta, a utemeljio ga je prof. dr. fra Jure Radić.

-Malakološki muzej je most koji spaja ljude, utemeljen je s malo novca ali s puno ljubavi- kazala je dr. Šolić. Predsjednik Josipović  je iskazao ponos podsjetivši kako je u rodbinskoj vezi sa fra Jurom Radićem.  

 

Pozdrav s djecom i građanima, leut, kravata i monografija HNK Radnički na dar

Iako je predsjednik Ivo Josipović imao ograničenu dužinu posjeta Makarskoj našao je vremena za pozdrav  s djecom i razgovor, rukovao se s Makaranima na rivi. Sunčano vrijeme dopustilo je šetnju do Franjevačkog samostana i hotela Meteor gdje su domaćini priredili svečani ručak za dragog gosta koji je prije Makarske posjetio Bašku Vodu. Gradonačelnik Bilić predsjedniku je uručio repliku starog broda kojeg su izradili članovi Brodomaketarskog kluba ‘Leut’ iz Makarske, a dogradonačelnik Družianić je u ime Grada darovao svilenu kravatu s naslikanim povijesnim grbom grada Makarske, rad splitske umjetnice Anite Kargotić te monografiju HNK Radnički iz Vukovara, sportskog kluba koji je za slobodu Hrvatske dao 28 žrtava.

Predsjednik Josipović, na upit novinara je li  posjet Makarskoj dio predsjedničke kampanje, odgovorio je – Radi se o redovitom posjetu, državu obilazim uzduž i porijeko. Inače, tko god se kandidirao nadam se civilnoj kampanji- poručio je predsjednik RH Ivo Josipović.

 

Piše Jasna Morović    Foto IvoR

 

 

  

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh