Objavili „rat“ plastičnim vrećicama

Ekološka akcija „čuvara“ prirode i zdravlja

Eko-udruga „Meteor“ u suradnji s Crvenim križem, političkom strankom „Zelena alcija“ i Parkom prirode „Biokovo“ na prvi dan ljeta odlučno su objavili rat  plastičnoj ambalaži. Organizirali su zajedno s predstavnicima „čuvara“ prirode i zdravlja prvu takvu akciju u  Dalmaciji

-Zna se da PVC-ambalaža  nagrđuje okoliš, posebice naše podmorje i da nagriza naše zdravlje. Želja nam je i cilj ovakvim akcijama mijenjati svijest i loše navike uporabe PVC- ambalaže i mijenjati je za eko-ambalažu  na dobrobit našeg zdravlja – kazao nam je Ivica Sumić, predsjednik Udruge „Meteor“ koji je zajedno s Lenjinom Puharićem, voditeljem Crvenog križa Makarska i suradnicima u samo nekoliko minuta podijelio hrpu eko-vrećica u zamjenu  za plastične. Naime, tko se u tom trenutku našao na makarskoj tržnici i ovim  neumornim „zaštitarima“ prirode dao jednu plastičnu vrećicu, za uzvrat je dobio vrećicu od prirodnog materijala s utiskanim logom Parka prirode „Biokovo“.

Sumić je dodao  kako njegova Udruga podržava projekt koji je započela bivša ministrica Holy te da žale što Vlada za to nije imala razumijevanje.

Licemjerni  trgovački lanci

Nedavno su neki trgovački lanci  ukinuli dijeljenje besplatnih plastičnih  vrećica. Pomislili smo da i oni žele „ratovati“ s plastičnom ambalažom. Ali ne, oni su samo ukinuli besplatnu uporabu, a i dalje prodaju plastične vrećice, što je – kako potvrđuje i Sumić – samo licemjerstvo. Jer, po njima, PVC-ambalaža može, ali samo ako je za novac! No i ona plaćena truje, zar ne?

  • Piše i snimila Janja Glučina
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh