Klub vijećnika SDP-a Tučepi: Vlast daje plažu u koncesiju po nedefiniranim uvjetima

Dužnost nam je i obveza obratiti se tučepskoj i široj javnosti povodom nedavnih sramotnih prijedloga sporazuma koji su dani na usvajanje Općinskom vijeću, i odnosa načelnika, predsjednika Općinskog vijeća i vladajuće koalicije prema mjestu, stoji u priopćenju  koje u ime kluba vijećnika SDP-a Tučepi potpisuje Davor Šimić, predsjednik kluba.

Nadalje se navodi kako je pokušaj davanja skoro pa polovice tučepske plaže (od Jadrana do Ratca) pod koncesiju djelomično je, bar za sada, od strane vladajućih usvojen. Plaža hotela Jadran daje se u koncesiju Hotelima Tučepi d.d. i to po u potpunosti nedefiniranim uvjetima: ne zna se razdoblje trajanja koncesije, utvrđivanje načina naplate koncesije, nema klauzule da se plaža (ukoliko u budućnosti, to zakonski uvjeti omoguće) ne smije ograđivati niti zatvarati za javnost. Odluka o sporazumu, o premještanju nogometnog terena i njegovoj prenamjeni u svrhu izgradnje hotela, trenutno je odgođena.

-Navedeni sporazumi između Hotela Tučepi d.d. i Općine Tučepi sastavljeni su dana 21.10.2013. (vidljivo iz prijedloga sporazuma), a da oporba niti javnost nije niti upoznata da su se pregovori oko ovih tema uopće vodili, a vodili su se, u tajnosti, očito već duže vrijeme. Činjenica je da su ovo uistinu pitanja od vitalnog interesa za mjesto. Plaža je javno dobro, svih Tučepljana, ona je prepoznatljivost i simbol Tučepi. Je li uopće sporno da je to  pitanje za sazivanje Zbora građana, za javnu raspravu, za politički konsenzus, ako ne i za referendum. Načelnik je na Vijeću oprao ruke od svega, tvrdeći, kako su nam prenijeli, da nije sudjelovao u pripremi sporazuma, a ako je to istina, onda se postavlja pitanje: Tko vodi Općinu? Kako je vodi i za čiji interes? Želi li načelnik reći da nije upoznat s betoniranjem pomorskog dobra s donje strane šetnice, a iz prve ruke znamo da je to odobrio; hoće li reći da nije odgovoran za nered na plaži i u mjestu, a u pet godina vladanja nije napravio ništa da ga spriječi, ali je učinio sve da ga pospješi. Nisu koncesionari krivi za nered na plaži! Oni samo rade ono što im je dozvoljeno! Ako je to način da se općina vodi tako da se tolerira i potiče nered, da se ne zna tko s kim pregovara u ime Općine o ovako ozbiljnim, a i drugim temama – sramota.  Pitamo se zašto je gospodin M. Luketina, predsjednik Općinskog vijeća, bio odsutan u vijećnici, a prisutan u isto vrijeme u obližnjem kafiću. Ne zanima nas je li riječ o nesuglasju među vladajućim, možemo preživjeti nepostojanje političkog odgoja. Ni do sada nisu bili politički korektni kada su željeli provesti svoju volju u Vijeću. No ne možemo se ne osvrnuti na indoletnost, nebrigu i nepostojanje hrabrosti gospodina Luketine kada treba iznijeti svoj stav o tako važnom pitanju. Ili možda ni on nije znao, kao i načelnik  da se želi javna plaža dati u koncesiju bez javne rasprave.

Mi, kao vijećnici oporbe uvijek smo se i uvijek ćemo se zalagati za napredak i razvoj mjesta kao i za red u mjestu, te štititi interese općine kao što smo i prisegnuli. Također, uz svo dužno poštovanje prema Hotelima Tučepi d.d.,  tj. firmi od strateške važnosti za općinu, smatramo da smo s njihove strane, a i od strane vladajuće koalicije morali ili u najmanju ruku trebali biti uključeni u proces izrade predloženih nam sporazuma.

Ono za što se zalažemo jeste da se čuje volja svih Tučepljana jer je ovo pitanje koje se tiče svih nas! – stoji u priopćenju Kluba vijećnika SDP-a Tučepi.

J.M.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh