Večeras počinje Makarsko kulturno ljeta 2014.: Svečani program i koncert Musica moderata

Na Kačićevu trgu večeras s početkom u 21 sat otvaranje je Makarskog kulturnog ljeta 2014. U svečanosti otvaranja sudjelovat će Gradska glazba Makarska, nekoliko skupina FA Tempeta i Tanja Topić. Makarsko kulturno ljeto uz zvuke fanfara službeno će otvoriti Jagoda Martić, predsjednica Gradskog vijeća Makarske. Nakon programa otvaranja je koncert sopranistice Alme Karmelić i poznatog tenora Stefana Kokoškova pod nazivom Musica moderata. Iz Grada Makarske pozivaju ovom prilikom sve sugrađane i goste da zajedno sudjeluju u svečanosti otvaranja Makarskog kulturnog ljeta i sjajnom koncertu.

Makarsko kulturno ljeto održava se 21. put i bit će najkvalitetnija i najbogatija manifestacija po svojim sadržajima otkad je grad Makarska postao jedinica lokalne samouprave. Upriličit će se preko 80 različitih kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija na različitim gradskim predjelima.

-Uključit ćemo, nakon dosta vremena i uređenja, najljepšu gradsku pozornicu – poluotočić Sv. Petar što daje poseban šarm Makarskom kulturnom ljetu gdje će se održavati uglavnom kazališne predstave, ali i poneki koncert, nastupit će naša popularna violončelistica Ana Rucner,. Inače, događanja tijekom ljeta podijelili smo na dva dijela; Makarsko kulturno ljeto koje obuhvaća; dramske predstave, izložbe, koncerte ozbiljne glazbe i večeri folklora. I Makarsko zabavno ljeto s dvadesetak manifestacija zabavnog karaktera u kojem dominiraju popularne ribarske večeri i noći određenih dijelova grada: Noć Makra, Kalalarge, Noć Velikog Brda i Zelenke- najavljuje makarski dogradonačelnik Miro Družianić.

U mnoštvu zanimljivih večeri i događanja Družianić izdvaja u zabavnom dijelu Svjetsko prvenstvo u praćkama, humanitarnu nogometnu utakmicu ekipa Debelih i Mršavih, popularni Ljetni karneval…-Posebno bih među raznolikim događanjima naglasio u Kulturnom ljetu 10. Festival klapa uz mandoline i gitare pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH, a dogovorili   smo nastupe klapa koje su do sada pobjeđivale i osvajale Zlatnu plaketu.  Jedna od novina je nekoliko jazz nastupa koji su nedostajali gradu, a planiran je i makarski jazz festival. Prava poslastica bit će dvije večeri folklora na kojima će nastupiti dva najbolja folklorna ansambla u ovom dijelu Europe: naš Lado i makedonski ansambl Tanec, a puno kao i svake godine očekuje se od etno festivala „M-etno“. U suradnji s Ministarstvom kulture dogovorili smo tri nastupa naših vrhunskih majstora ozbiljne glazbe: Zagrebačkih solista, Zagrebačkog kvarteta i Hrvatskog baroknog ansambla. Za Makarsko kulturno ljeto je osigurano 500 tisuća kn a dio novca se planira namaknuti i prodajom ulaznica za određene manifestacije kao što su kazališne predstave- naglašava dogradonačelnik Miro Družianić.

Piše i foto Janja Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh