Odzvonilo neizdavanju računa – I odvjetnici pod kontrolom

Pred izglasavanjem je prijedlog Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji bi trebao na snagu stupiti 1. siječnja 2013. godine. Iza tog naziva krije se uvođenje fiskalnih blagajni kojima poreznici žele kontrolirati svaki račun koji izdaju trgovci, ugostitelji, obrtnici, ali i odvjetnici. Na taj način se želi spriječiti rašireno izbjegavanje plaćanja poreza, državnoj blagajni donijet će milijardu kuna, a iz Vlade prijedlog zakona obrazlažu potrebom da se poboljša naplata poreza i smanji siva ekonomija.

Prijedlog zakona nije prošao bez bure, pogotovo među odvjetnicima, koji zakon smatraju udarom na temelje svog posla, a to je povjerljiv odnos između njih i klijenata. Svaki će kupac slanjem obične SMS poruke ili upitom preko web servisa na internetskoj stranici Porezne uprave moći provjeriti je li njegov račun prijavljen Ministarstvu financija. Na taj način Vlada građane pretvara u građane inspektore.

“Dostavom Jedinstvenog identifikatora računa ili zaštitnog koda ili dostavom ovjerenog računa građani omogućuju državi kontrolu, a i sami postaju svjesni da plaćanjem poreza kroz plaćanje računa participiraju u javnim troškovima”, objašnjavaju u Ministarstvu financija, gdje se nadaju da je uvođenjem fiskalnih kasa odzvonilo praksi neizdavanja računa.

Sustav će funkcionirati tako da će poduzetnici i obrtnici morati nabaviti uređaje za elektronsku naplatu, odgovarajuće programe koji će bilježiti svaki račun i podatke te nabaviti certifikate. Za sada nije poznato koji će uređaji i programi biti ponuđeni poduzetnicima niti kolika će im biti cijena, ali je sigurno da će se mnogi žaliti na njihovu cijenu. Zna se i da će država za centralizaciju cjelokupnog sustava u prvoj godini platiti 13 milijuna kuna te 15 milijuna kuna sljedeće dvije godine.

Trgovac, obrtnik ili odvjetnik tako će prije ispisa svakog računa elektronički potpisati elemente računa te ih dostaviti Poreznoj upravi preko internetske veze. Tek kada poreznici provjere jesu li dostavljeni svi potrebni podaci, određuju takozvani Jedinstveni identifikator računa te ga internetskom vezom vraćaju pošiljatelju. Razmjena traje tek nekoliko sekundi, a obveznik fiskalizacije dužan je jednom dnevno dostaviti sve podatke o prometu toga dana. Time poreznici vrše dodatnu kontrolu prometa u gotovini.

  • MP
  • foto: ilustracija
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh