Fra Srećko Vekić se oprostio nakon 18 godina

 U Drašnice i Igrane dolazi novi župnik

 Umjesto fra Srećka Vekića, koji odlazi u zasluženi mir Franjevačkog samostana u Zaostrogu, za župnika u župe Drašnice i Igrane dolazi fra Petar Rastočić iz Živogošća. Zahvaljujući  fra Srećku, Drašnice danas imaju zvonik, dovršenu župnu crkvu, iznimno uređeno šimatorje, spašenu od propadanja staru crkvu sv. Jurja u selu, obnovljenu sakralnu baštinu, nadasve ojačanu živu Crkvu! Mještani Drašnica  jučer su zahvalili fra Srećku pred njegov odlazak u zasluženi mir Franjevačkog samostana u Zaostrogu

Prepuna je župna crkva u Drašnicama bila ove nedjelje. Misu je služio fra Srećko Vekić koji je to u ovoj župi i župi Igrane činio 18 godina. Bila je ovo ujedno i njegova oproštajna misa pred odlazak u mir Franjevačkog samostana u Zaostrogu. Dirljiv je bio oproštaj Drašničana od njihova župnika koji je kroz protekle godine župnikovanja učinio čudo u izgradnji duhovne Crkve i očuvanju sakralne baštine, očuvanju i gradnji  obiteljskog zajedništva i duhovnog odgoja mladih. Za župnika Drašnica dolazi fra Petar Rastočić.

  -Župu će preuzeti moj nasljednik fra Petar iz Živogošća koji je bio na zamjeni dok sam bio bolestan. Što da kažem?! Ne želim zamarati ni vas ni goste na odmoru, ali ipak  nakon 18 godina, neke se činjenice trebaju spomenuti. Bilo je u navedenom razdoblju 65 krštenja, sedam krizmi i ukupno 56 krizmanika, 14 vjenčanja, više desetaka sprovoda-  kazao je  fra Srećko Vekić prisjetivši se poimence prvih i zadnjih krštenja i vjenčanja kroz minulih 18 godina.

Uvijek spreman pomoći svojim župljanima, susretljiv u svim nedaćama, puno je radio s mladima i njihovim obiteljima na duhovnom planu. Trudio se svaki blagdan učiniti im što ljepšim, urediti njihovu crkvu… Nitko kao fra Srećko nije pravio tako posebne jaslice, organizirao vjerske priredbe, vodio svoje župljane na hodočašća, kako je podsjetio i remeta Zoran Papić, koji je na svemu  dobrom, a toga je uistinu bilo neizmjerno puno, zahvalio fra Srećku u ime svih župljana Drašnica.

Dolaskom prije osamnaest godina fra Srećko Vekić je zatekao dosta zapuštenih sakralnih objekata u Drašnicama. U zapuštenoj crkvi sv. Jurja u starom selu,  uz iznimne napore i potporu većine župljana, uspio je nabaviti vrata na ulazu u tu vrijednu  crkvicu kako bi spasio od zuba vremena njezino daljnje propadanje. Dao je oko šimatorja te crkve  napraviti i zid i sada ta crkva, premda se u njoj ne služe mise, dominira selom. Nije to bilo tako ni jednostavno ni lako, ali fra Srećko je uspio. Velikom ustrajnošću uz izuzetne napore, unatoč nesporazumima, uspio je konačno završiti župnu crkvu u središtu Drašnica. Premda u srcu ovog turističkog mjesta župna crkva u kojoj se desetljećima služi misa nije bila dovršena i uređena! Zahvaljujući prije i iznad svega upravo župniku fra Srećku, danas izgleda toliko lijepo i uređeno da je se ne bi postidio niti jedan grad, a Drašnice se njome ponose. Konačno je crkva završena, suvremeno uređena sa svim potrebitim instalacijama i izolacijama, klimatizirana, urešena… I ne samo to, prema projektu  izgradio je i zvonik pa su upravo zahvaljujući fra Srećku konačno i Drašnice dobile zvonik. Uređeno je šimatorje i postavljene vrijedne kamene ploče iz naše kulturne baštine kao svjedočanstvo duhovnosti starih Drašničana, vjere i nastojanja mladih da je sačuvaju. Ogromni su to poslovi i za nekoga tko bi se samo time bavio, a on je sve to radio uz goleme obveze duhovnog rada u Crkvi. Sve je stizao ne štedeći sebe, ne ostavivši nikada vremena za odmor što ga je na kraju jako iscrpilo.

-Želim  na kraju da se u Drašnicama sačuva vjera i neka Božja milost zakrili sve ovdašnje obitelji – kazao je fra Srećko zahvalivši župljanima Drašnica i njihovim gostima, te im udijelio Božji blagoslov.

  • Piše i snimila Janja Glučina
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh